Αναδρομικό χαράτσι για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες- Πότε αναρτώνται τα ειδοποιητήρια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικό χαράτσι για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες- Πότε αναρτώνται τα ειδοποιητήρια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Άσχημα θα ξημερώσει η αυριανή μέρα για όσους δεν είχαν μπει στο σύστημα του ΕΦΚΑ ως τώρα. Κι αυτό γιατί αύριο Παρασκευή, οι υπόχρεοι θα δουν στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Μαΐου 2017. Πρόκειται για 50.000 ειδοποιητήρια που αφορούν σε επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος το 2017 ή […]

13.07.2017 | 09:19

Άσχημα θα ξημερώσει η αυριανή μέρα για όσους δεν είχαν μπει στο σύστημα του ΕΦΚΑ ως τώρα.

Κι αυτό γιατί αύριο Παρασκευή, οι υπόχρεοι θα δουν στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Μαΐου 2017.

Πρόκειται για 50.000 ειδοποιητήρια που αφορούν σε επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος το 2017 ή είχαν κλείσει τα βιβλία τους κι έκαναν επανέναρξη δραστηριότητας. Επίσης αφορούν και τις περιπτώσεις επαγγελματιών, που λόγω και λαθών δεν είχαν λάβει μέχρι τώρα ειδοποιητήρια για την πληρωμή εισφορών.

Ίδιος επίσης είναι ο αριθμός των ειδοποιητηρίων που εξαφανίστηκαν από το σύστημα το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ως αποτέλεσμα της διόρθωσης των λαθών που είχαν γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Έτσι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αναρτήθηκαν 1.377.000 ειδοποιητήρια έναντι 1.422.000 το πρώτο. Η διόρθωση λαθών αφορούσε σε ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους, πέρασαν στη μισθωτή εργασία ή στην παράλληλη ασφάλιση.

Από τον Οκτώβριο ο ΕΦΚΑ θα αρχίσει να αναρτά τα ειδοποιητήρια με τις διορθωμένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών με βάσει τις εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις του 2016.

Εντωμεταξύ ο κ. Τάσος Πετρόπουλος διέψευσε δημοσίευμα που τόνιζε ότι το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει εισφορές σε 400.000 ασφαλισμένους επειδή ήταν μεγάλη η εισφορά που παρακρατήθηκε.

«Δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο».

«Δεν βγαίνουν αυτοί οι αριθμοί όταν βάζουμε το 80% από τους ελεύθερους επαγγελματίες και το 90% των αγροτών στην κατώτατη κατηγορία», είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μέσα στο επόμενο διάστημα ο ΕΦΚΑ θα βγάλει ανακοίνωση με την οποία θα ορίζει πώς θα καταβληθούν οι δόσεις που έχουν μαζευτεί από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2017.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version