Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Εκταμιεύεται η δόση: Εκτός Eurogroup σήμερα η Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκταμιεύεται η δόση: Εκτός Eurogroup σήμερα η Ελλάδα

Στον λογαριασμό της Ελλάδας μπαίνει σήμερα Δευτέρα η δόση του ESM, η οποία εγκρίθηκε την Παρασκευή. Στους ειδικούς λογαριασμούς της ΤτΕ αναμένεται να φτάσουν τα 6,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να πληρωθούν κρατικά χρέη. Η καταβολή θα γίνει σε δύο υπό – δόσεις. Από τα 7,7 […]

esm_aftodioikisi

Στον λογαριασμό της Ελλάδας μπαίνει σήμερα Δευτέρα η δόση του ESM, η οποία εγκρίθηκε την Παρασκευή. Στους ειδικούς λογαριασμούς της ΤτΕ αναμένεται να φτάσουν τα 6,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να πληρωθούν κρατικά χρέη.

Η καταβολή θα γίνει σε δύο υπό – δόσεις. Από τα 7,7 δις τα 6,9 δις είναι για να πληρώσουμε το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα δικά μας ομόλογα και τα υπόλοιπα 800 εκατ. είναι για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο εσωτερικό.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. προορίζονται για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων στο εσωτερικό, μαζί με άλλα 800 εκατ. που θα βγουν από την τσέπη των Ελλήνων.

Όσον αφορά στη δεύτερη υποδόση, η ανακοίνωση του ESM τονίζει ότι η εκταμίευση των υπολειπόμενων 800 εκατ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των οφειλών προς τους ιδιώτες, χρησιμοποιώντας ιδίους πόρους καθώς και τη χρηματοδότηση από τις εκταμιεύσεις που εγκρίθηκαν σήμερα. Για την εν λόγω εκταμίευση θα ληφθεί νέα απόφαση.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε την Παρασκευή πως «αυτή η πληρωμή είναι αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και συνεχίζει να κάνει για να σταθεροποιήσει την οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάκαμψη προς όφελος όλων».

Eκτός συζήτησης στο σημερινό Eurogroup η Ελλάδα

Το μέλλον της ΟΝΕ, η εκκαθάριση τραπεζών και η επιτήρηση της Ιρλανδίας μετά το πρόγραμμα, αποτελούν τα βασικά σημεία της συζήτησης του Eurogroup της 10ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να βρίσκονται εκτός ατζέντας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις