Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Εκλογές Αλβανία: Κερδίζει ο Έντι Ράμα- Πολύ κοντά και στην αυτοδυναμία
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Αλβανία: Κερδίζει ο Έντι Ράμα- Πολύ κοντά και στην αυτοδυναμία

Όπως όλα δείχνουν, ο Έντι Ράμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, με μεγάλη πιθανότητα να καταφέρει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του. Ως τώρα, έχει καταμετρηθεί μόνο το 30% των ψήφων που του δίνει ποσοστό 51,39%. Αρκετά πιο πίσω, ακολουθεί με 28,53% το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα. Τρίτος με 15,65% έρχεται […]

ΕΝΤΙ-ΡΑΜΑ-735x458

Όπως όλα δείχνουν, ο Έντι Ράμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, με μεγάλη πιθανότητα να καταφέρει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του.

Ως τώρα, έχει καταμετρηθεί μόνο το 30% των ψήφων που του δίνει ποσοστό 51,39%.

Αρκετά πιο πίσω, ακολουθεί με 28,53% το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα. Τρίτος με 15,65% έρχεται ο ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του εκλεγμένου προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Η αποχή ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα, με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να αναφέρει πως η προσέλευση κυμάνθηκε στο 45% .

Από τις εκλογές δεν έλειψαν και τα «μαύρα» σημεία. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καταγγέλθηκαν περιστατικά με ένοπλες ομάδες να κινούνται με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες και να προσπαθούν να εξαγοράσουν ψήφους στο Δέλβινο, τα Σκόδρα και άλλα πόλεις.

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ντριτάν Ντεμιράζ ανέφερε ότι βάσει των πληροφοριών υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων εξαγοράς ψήφου ανήμερα των εκλογών.

alavvnnana-708

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης σκηνικό έντασης μεταξύ οπαδών του LSI και του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απόπειρες εκφοβισμού ψηφοφόρων στα Σκόδρα και το Δυρράχιο. Tο κόμμα του Μέτα κατήγγειλε επίσης ότι ένα μέλος του δέχθηκε πυρά στην πόλη Σενγκζιν στα βόρεια.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι απίθανο σενάριο. Αυτό που βασανίζει την Αλβανία και «χρησιμοποιήθηκε» στην προεκλογική εκστρατεία είναι η τραγική οικονομική κατάσταση και το εμπόριο ναρκωτικών.

Η Αλβανία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με το μηνιαίο εισόδημα να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 340 ευρώ. Από το 2014, είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και στα Τίρανα ελπίζουν να αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη του έτους. Στην τελευταία της έκθεση η Κομισιόν ασκούσε σκληρή κριτική στην διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος της χώρας.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις