Αισιοδοξεί ο πρωθυπουργός ότι θα βάλει γραβάτα

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αισιοδοξεί ο πρωθυπουργός ότι θα βάλει γραβάτα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

  Αισιοδοξία ότι θα βάλει γραβάτα λόγω χρέους εξέφρασε ο Πρωθυπουργός! «Τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου»… Πρέπει να σας πω ότι αυτά που ακούγονται είναι τόσο θετικά, που δυσκολευόμαστε και να τα πιστέψουμε. Είναι too good to be true. Σε τέτοιο βαθμό που θα με αναγκάσουν να […]

21.05.2017 | 06:15

 

Αισιοδοξία ότι θα βάλει γραβάτα λόγω χρέους εξέφρασε ο Πρωθυπουργός! «Τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου»… Πρέπει να σας πω ότι αυτά που ακούγονται είναι τόσο θετικά, που δυσκολευόμαστε και να τα πιστέψουμε. Είναι too good to be true. Σε τέτοιο βαθμό που θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα δηλαδή!». Στο θέμα  του χρέους είπε ότι η εκτίμηση του, μετά και τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πως το Ταμείο εννοεί αυτά που λέει. «Αυτό», σχολίασε, «έχει δύο όψεις: Ότι το παιχνίδι δεν είναι στημένο, δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι δύσκολη βραδιά της 22 Μάη. Η θετική όψη, όμως, είναι ότι το Ταμείο στηρίζει κάτι που εμείς επιδιώκουμε εδώ και 7 χρόνια, δηλαδή την ουσιαστική απομείωση του χρέους, ώστε να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάδρομος για την αναχρηματοδότηση του χρέους, έως το 2028, που θα δώσει τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές και να βγούμε από τα μνημόνια».

Δεν ξέρουμε τι γραβάτα θα φορέσει ο Τσίπρας, αλλά ως προς το χρώμα, μάλλον κοκκινομπλέ θα είναι, δηλαδή τα χρώματα Ελλάδος και ΣΥΡΙΖΑ! Όσο για τα νέα μέτρα, άσκησε κριτική στη ΝΔ απέναντι στην καταψήφιση των αντιμέτρων, αλλά και την κατάθεση δικής της τροπολογία σε ό,τι αφορά στα αντίμετρα… Είπε χαρακτηριστικά ότι «θέλω να καλωσορίσω το ενδιαφέρον της ΝΔ στα αντίμετρα… Εμένα μου κάνει εντύπωση ότι οι τροπολογίες της ΝΔ γίνονται στα αντίμετρα, στα μέτρα δεν υπάρχει καμία συζήτηση, μονάχα η δέσμευση της ότι θα τα εφαρμόσει, την ώρα που εγώ ο ίδιος λέω ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, αν δεν υπάρξει η συμφωνία για το χρέος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διευθύντρια του ΔΝΤ είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι βρίσκεται σε διαπραγματευτική σύγκρουση με τον Σόιμπλε, και δεν μπορεί να κάνει πίσω, καθώς το ΔΣ του Ταμείου χρειάζεται θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Επίσης, πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Τσίπρας, μόλις γύρισε από το Πεκίνο, ζήτησε να επικοινωνήσει αμέσως με την Γερμανίδα Καγκελάριο, γιατί η βασική ανησυχία του είναι αν τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης την έχει αποκλειστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ή αν την έχει και εκείνη. Η κα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι τη διαχείριση την έχει και η ίδια. Όσο για την έξοδο στις αγορές, ο Πρωθυπουργός είπε: «Αυτός είναι ο στόχος. Δεν είναι, βεβαίως μια πορεία που δεν θα έχει δυσκολίες, παγίδες και ρίσκα, γιατί όλα στην Ευρώπη είναι και αποτέλεσμα πολιτικών διεργασιών. Το καλό σενάριο είναι και νωρίτερα απ’ το καλοκαίρι του 2018». Σε ερώτηση  αν φοβάται ένα κακό σενάριο, δηλαδή τη σύγκρουση ΔΝΤ-Βερολίνου, ο πρωθυπουργός  είπε: «Όχι, δεν το φοβάμαι καθόλου. Για έναν πολύ απλό λόγο. Δεν θέλει η Γερμανίδα Καγκελάριος να πάει σε προεκλογική εκστρατεία με την κρίση ανοικτή στην Ελλάδα».

 

 

 

Exit mobile version