Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Αναγνωρίζοντας την εποχική κατάθλιψη
ΥΓΕΙΑ

Αναγνωρίζοντας την εποχική κατάθλιψη

Το καλοκαίρι πλησιάζει και όπως κάθε εποχή του χρόνου είναι γεμάτη αφορμές που προκαλούν συμπτώματα κατάθλιψης. Μερικά από τα εντονότερα σημάδια της καλοκαιρινής κατάθλιψης είναι τα εξής: Μια ανεξήγητη αναστάτωση Όταν ο κιρκαδικός ρυθμός βγαίνει εκτός ισορροπίας, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει από λίγες ώρες περισσότερη έκθεση στον ήλιο κάθε μέρα, τότε μπορεί να οδηγήσει […]

feeling_blue

Το καλοκαίρι πλησιάζει και όπως κάθε εποχή του χρόνου είναι γεμάτη αφορμές που προκαλούν συμπτώματα κατάθλιψης. Μερικά από τα εντονότερα σημάδια της καλοκαιρινής κατάθλιψης είναι τα εξής:

Μια ανεξήγητη αναστάτωση

Όταν ο κιρκαδικός ρυθμός βγαίνει εκτός ισορροπίας, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει από λίγες ώρες περισσότερη έκθεση στον ήλιο κάθε μέρα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Η εποχική κατάθλιψη του καλοκαιριού εκδηλώνεται περισσότερο ως υπερδιέγερση παρά ως λήθαργος, όπως γίνεται με την εποχική κατάθλιψη του χειμώνα.

Προσμονή και απογοήτευση

Όταν περιμένετε κάτι με ανυπομονησία και μεγάλες προσδοκίες, τότε πολλές φορές απογοητεύεστε από την πραγματικότητα και το αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει και με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και διακοπές, τις οποίες μπορεί να προγραμματίζετε καιρό πριν και τελικά απογοητεύεστε από την εξέλιξή τους.

Ελλιπής ύπνος

Η αυξημένη ηλιοφάνεια κάνει τον εγκέφαλο να νομίζει ότι πρέπει να παραμείνει ξύπνιος για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα και γι’ αυτόν το λόγο εκκρίνει λιγότερη μελατονίνη (ορμόνη του ύπνου) και περισσότερη κορτιζόλη (ορμόνη του στρες). Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Αυξημένες αρμοδιότητες και στρες στην εργασία

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών συνεπάγονται και την απουσία πολλών συναδέλφων από την δουλειά. Αυτό υποχρεώνει εκείνους που μένουν πίσω να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνολικές απώλειες.

Κατάθλιψη από τα… social media

Οι «αναρτήσεις» των φίλων από ανέμελες διακοπές, την ώρα που εσείς δουλεύετε, μπορεί να προκαλέσουν… θλίψη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις