Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι θα ισχύει με τα κινητά εκτός Ελλάδος  
PLUS

Τι θα ισχύει με τα κινητά εκτός Ελλάδος  

  Οι νέοι κανόνες περιαγωγής θα ισχύουν για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και το υπό αποχώρηση Ηνωμένο Βασίλειο: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτό το πλαίσιο, το […]

354_as_koinonia_2

 

Οι νέοι κανόνες περιαγωγής θα ισχύουν για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και το υπό αποχώρηση Ηνωμένο Βασίλειο: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας παρουσιάζει τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα 17 συνηθέστερα ερωτήματα των καταναλωτών σχετικά με την κατάργηση των τελών περιαγωγής:

  • Δεν θα πληρώσω τίποτα επιπλέον, όταν ταξιδεύω και χρησιμοποιώ το smartphone μου στην ΕΕ;

«Ναι. Οι επικοινωνίες σας (τηλεφωνήματα, SMS, δεδομένα), τα οποία προέρχονται από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. καλύπτονται από το εθνικό σας πακέτο-σύμβαση: Τα τέλη, τα SMS και τα gigabyte δεδομένων που καταναλώνετε στο εξωτερικό και εντός Ε.Ε. χρεώνονται ή αφαιρούνται από τον όγκο των εθνικών σας τελών, υπό τον όρο της “εύλογης χρήσης”».

  • Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις ή κρυφές ρυθμίσεις;

«Εάν μετακομίσετε και εγκατασταθείτε μόνιμα σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να προχωρήσετε σε νέα σύμβαση με τοπικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο και, στη συνέχεια, θα απολαμβάνετε τα ίδια δικαιώματα, όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό εντός Ε.Ε.».

  • Πόσο καιρό μπορώ να ταξιδεύω και να απολαμβάνω τα ίδια προνόμια;

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι νέοι κανόνες περιαγωγής σάς καλύπτουν όσο περισσότερο χρονικό διάστημα βρίσκεστε στη χώρα μόνιμης κατοικίας σας».

  • Υπάρχουν όρια όγκου για τις τηλεφωνικές κλήσεις, την αποστολή μηνυμάτων SMS και τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ενώ ταξιδεύω;

«Εάν στη χώρα σας έχετε απεριόριστες κλήσεις και SMS, θα έχετε απεριόριστες κλήσεις και SMS, όταν ταξιδεύετε στην Ε.Ε.».

  • Η μη χρέωση εφαρμόζεται αυτόματα ή πρέπει να κάνω κάτι για να την ενεργοποιήσω;

«Δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε τίποτα. Ο πάροχός σας θα παύσει αυτόματα να εφαρμόζει τη χρέωση περιαγωγής, όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό στην ΕΕ μετά τις 15 Ιουνίου 2017».

  • Δεν ταξιδεύω ποτέ στο εξωτερικό στην Ε.Ε. Οι νέοι κανόνες περιαγωγής θα έχουν αντίκτυπο σε μένα;

«Όχι. Εάν δεν ταξιδεύετε στο εξωτερικό στην Ε.Ε, τίποτα δεν θα αλλάξει για σας. Μπορεί να λάβετε ειδοποίηση σχετικά με τις αλλαγές στη σύμβαση, αλλά εάν δεν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα».

  • Θα λάβω ειδοποίηση στις 15 Ιουνίου; Αν ναι, πώς;

«Ναι. Ο πάροχός σας θα πρέπει να σας ενημερώσει σχετικά με το τέλος των τελών περιαγωγής και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαστεί η τιμολόγησή σας και η σύμβασή σας θα προσαρμοσθεί αναλόγως».

  • Πώς προστατεύομαι από φουσκωμένους λογαριασμούς;

«Για να αποφύγετε τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς, έχει τεθεί ανώτατο όριο όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων που μπορείτε να “κατεβάσετε” από το κινητό σας ανά τον κόσμο: 50 ευρώ».

  • Τί μπορώ να κάνω, αν πηγαίνω στο εξωτερικό και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την περιαγωγή;

«Θα πρέπει πρώτα να ενημερώσετε τον πάροχο και να αμφισβητήσετε τις πρόσθετες χρεώσεις, ο οποίος θα αναλάβει να επιλύσει την υπόθεση, χωρίς οικονομική επιβάρυνσή σας».

  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω την περιαγωγή και σε πλοία ή αεροπλάνα εντός της Ε.Ε.;

«Εφόσον είστε συνδεδεμένοι με επίγειο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (π.χ. σε θάλασσα), μπορείτε. Διαφορετικά όχι. Οι κανόνες περί “εύλογης χρήσης” περιαγωγής της Ε.Ε. ισχύουν μόνο για επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας».

  • Έχω απεριόριστο χρόνο για κλήσεις και SMS στη χώρα μου. Μπορώ να κάνω απεριόριστες κλήσεις και SMS με την περιαγωγή όταν ταξιδεύω στην Ε.Ε.;

«Ναι. Οποιοσδήποτε περιορισμός για κλήσεις και SMS κατά την περιαγωγή δεν επιτρέπεται πλέον από τις 15 Ιουνίου 2017».

  • Εάν υπερβαίνω τα όρια χρήσης που προβλέπονται από τη σύμβασή μου, ποιο είναι το επιπλέον κόστος που μπορεί να με χρεώσει ο πάροχος;

«Ο πάροχος μπορεί να εφαρμόσει μια μικρή χρέωση σε αυτές τις περιπτώσεις:

3,50 cents ανά λεπτό φωνητικής κλήσης (+ ΦΠΑ)

1 cent ανά SMS (+ ΦΠΑ)

7,7 ευρώ ανά GB δεδομένων (+ ΦΠΑ) (λιγότερο από 1 cent ανά MB)»

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις