Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Κακή συγκυρία” η τραγωδία στο Άδενδρο: Τα τρία πιθανά σενάρια (pics- vid)
ΕΛΛΑΔΑ

“Κακή συγκυρία” η τραγωδία στο Άδενδρο: Τα τρία πιθανά σενάρια (pics- vid)

«Μουδιασμένοι» είναι οι κάτοικοι στο Άδενδρο μετά την τραγωδία με τον εκτροχιασμό του τρένου, που κόστισε την ζωή σε τρεις ανθρώπους. Ακόμη έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να βρουν τα αίτια της τραγωδίας κι ως τώρα υπάρχουν τρία ενδεχόμενα. Το πρώτο σενάριο επικεντρώνεται στο ανθρώπινο […]

psaxnoun-ta-aitia-tis-tragwdias-me-treis-nekrous-sto-adendro.w_hr

«Μουδιασμένοι» είναι οι κάτοικοι στο Άδενδρο μετά την τραγωδία με τον εκτροχιασμό του τρένου, που κόστισε την ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Ακόμη έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να βρουν τα αίτια της τραγωδίας κι ως τώρα υπάρχουν τρία ενδεχόμενα.

Το πρώτο σενάριο επικεντρώνεται στο ανθρώπινο λάθος.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ που μίλησαν με εμπειρογνώμονες, το συγκεκριμένο τρένο είχε αναπτύξει ταχύτητα 130χλμ./ώρα σε σημείο στο οποίο θα έπρεπε να τρέχει με ταχύτητα μέχρι 60χλμ./ώρα.

Αυτό σημαίνει ότι το τρένο εκτροχιάστηκε όταν έφτασε στην «κλείδωση» των δύο γραμμών και έπρεπε να μπει στην παρακαμπτήριο.

4130843

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με αστοχία υλικού δηλαδή, κάποιο πρόβλημα είτε στις ράγες είτε στις ρόδες της αμαξοστοιχίας. Γι’ αυτό εξετάζεται το ιστορικό των εργασιών συντήρησης της μηχανής και των βαγονιών αλλά και τυχόν εργασίες που έγιναν στις ράγες.

Το τρίτο είναι να υπήρξε κάποιο εμπόδιο πάνω στις ράγες που να προκάλεσε τον εκτροχιασμό αλλά και πάλι είναι σημαντικό το πώς βρέθηκε αυτό το εμπόδιο εκεί. Από την άλλη οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ τονίζουν και την παράμετρο της ελλιπούς συντήρησης στην φωτοσήμανση.

Όπως λένε μπορεί ο οδηγός της αμαξοστοιχίας να μην είδε το σήμα που τον ενημέρωνε ότι μπαίνει σε παρακαμπτήριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Πετράκης έκανε λόγο για «κακή συγκυρία».

«Δεν μπορεί κανείς εύκολα να μιλήσει για πρόβλημα δικτύου ή φωτοσήμανσης. Είναι μια πολύ κακή συγκυρία και θα βρούμε τις αιτίες της. Συνέτρεξαν κάποια πράγματα για να συμβεί το δυστύχημα. Όλα τα σύνθετα συστήματα όπως ο σιδηρόδρομος έχουν μια συγκυρία μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζει την ασφάλεια.

4130809

Ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι έχει επηρεάσει μια Α, Β, Γ ή Δ παράμετρος. Μπορεί να έχουν συμβάλει αρκετές παράμετροι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν 12-13 ημέρες για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο σημείο με ηλεκτροδότηση.

Να σημειωθεί πως στο ίδιο σημείο είχε σημειωθεί ατύχημα και στις 20 Οκτωβρίου 2005, το οποίο προκάλεσε τον τραυματισμό δεκατριών επιβατών.

Το πόρισμα, πρέπει να έχει συνταχθεί ως την Παρασκευή.

Train accident at Adendro, almost 40km west of Thessaloniki, northern Greece, with three confirmed dead among the passengers on May 14, 2017. The train crashed into a house after derailing. 4130816
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις