Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Απόφαση- σοκ: Ο Τραμπ απέλυσε τον “αναποτελεσματικό” διευθυντή του FBI
ΚΟΣΜΟΣ

Απόφαση- σοκ: Ο Τραμπ απέλυσε τον “αναποτελεσματικό” διευθυντή του FBI

  Αναταραχή έχει έρθει στον Λευκό Οίκο μετά την ξαφνική απόφαση του Τραμπ να απολύσει τον επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ χθες. Η απόφασή του Αμερικανού προέδρου, βασίστηκε σε εισήγηση του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς. Την απόλυση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ στους δημοσιογράφους, μετά από τις επιπτώσεις μιας […]

 

U.S. President Donald Trump greets Director of the FBI James Comey as Director of the Secret Service Joseph Clancy (L) watches during the Inaugural Law Enforcement Officers and First Responders Reception in the Blue Room of the White House in Washington, U.S., January 22, 2017. REUTERS/Joshua Roberts TPX IMAGES OF THE DAY

Αναταραχή έχει έρθει στον Λευκό Οίκο μετά την ξαφνική απόφαση του Τραμπ να απολύσει τον επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ χθες.

Η απόφασή του Αμερικανού προέδρου, βασίστηκε σε εισήγηση του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς.

Την απόλυση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ στους δημοσιογράφους, μετά από τις επιπτώσεις μιας έρευνας που είχε ανακοινώσει ο Κόμεϊ για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της τότε υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας ότι ο Κόμεϊ δεν είναι πιά σε θέση να ηγηθεί της υπηρεσίας αποτελεσματικά.

Σε επιστολή του στον Κόμεϊ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναφέρει, «Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα την ενημέρωσή μου από εσάς τρείς ξεχωριστές φορές ότι δεν υπόκειμαι σε έρευνα, ωστόσο συμφωνώ με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είστε σε θέση να ηγηθείτε αποτελεσματικά της Υπηρεσίας».

«Είναι απαραίτητο να βρούμε νέα ηγεσία για το FBI που να επαναφέρει τη δημόσια εμπιστοσύνη και πίστη στη ζωτικής σημασίας αποστολής του, της επιβολής του νόμου», είπε ο Τραμπ στην επιστολή.

Ο Κόμεϊ βρέθηκε αναμεμειγμένος σε μια αντιπαράθεση που αφορά την διερεύνησή του για το εάν η χρήση προσωπικού διακομιστή μηνυμάτων από την Κλίντον ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Τον Ιούλιο του 2016 ο Κόμεϊ είπε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει χωρίς δίωξη, όμως 11 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ότι είχε ανοίξει ξανά την έρευνα διότι είχε βρεθεί μια νέα παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν την Κλίντον.

Ο Κόμεϊ επίσης ηγούνταν μίας έρευνας από το FBI σχετικά με τον φερόμενο δάκτυλο της Ρωσίας στις εκλογές, και την πιθανή ανάμειξη μελών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ.

2198299

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε επίσης ένα σημείωμα του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ροντ Ρόσενστιν το οποίο αναφέρεται στις πράξεις του Κόμεϊ. “Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τον τρόπο που ο διευθυντής χειρίστηκε το συμπέρασμα της έρευνας στα emails της υπουργού Κλίντον, και δεν κατανοώ την άρνησή του να αποδεχθεί την σχεδόν καθολική κριτική ότι είχε διαπράξει λάθος”, γράφει ο Ρόσενστιν.

Ο Κόμεϊ “ανακοίνωσε τα δικά του συμπεράσματα για την πιο ευαίσθητη εγκληματική έρευνα του έθνους, χωρίς την έγκριση των δεόντως διορισμένων ηγετών του υπουργείου Δικαιοσύνης”, αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας.

Ο πρώην διευθυντής του FBI επίσης “αγνόησε άλλη μια παλαιά αρχή” όταν διοργάνωσε συνέντευξη τύπου για να “δημοσιοποιήσει υποτιμητικές πληροφορίες περί του ατόμου μιας απορριφθείσας εγκληματικής έρευνας”.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Κόμεϊ δήλωσε στην επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας ότι του “δημιουργούσε ελαφρά ναυτία” η σκέψη ότι η ανακοίνωση πως η επαναφορά της έρευνας στα emails της Κλίντον επηρέασε τις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε μετανιώσει και ότι θα λάμβανε την ίδια απόφαση ξανά.

Η παλαιότερη τη τάξει γερουσιαστής των Δημοκρατικών μελών της επιτροπής της Δικαιοσύνης, Νταϊάν Φάινσταϊν, είπε χθες ότι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Κόμεϊ “απαιτείται να είναι ισχυρός και ανεξάρτητος”.

Η Φάισταϊν είπε σε δήλωσή της ότι ο πρόεδρος Τραμπ της τηλεφώνησε το απόγευμα χθες για να της δηλώσει ότι ο Κόμεϊ απολύεται.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από μία έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο για το ρόλο της Ρωσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις