Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ποιοι είναι όσοι ζητούν ρύθμιση δανείων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι είναι όσοι ζητούν ρύθμιση δανείων

Από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας των ΚΕΠ των δανειοληπτών υπάρχει μεγάλη κίνηση. Το ενδιαφέρον μεγάλο: Περίπου οι 3 στους 4 που προσέρχονται ενδιαφέρονται για δάνεια φυσικών προσώπων (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες). Από τις περιπτώσεις που αφορούν δάνεια νομικών προσώπων, η συντριπτική πλειοψηφία (αναλογία περί του 5 στις 6) έχει να κάνει με πολύ μικρές […]

353_as_oikonomia_21

Από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας των ΚΕΠ των δανειοληπτών υπάρχει μεγάλη κίνηση. Το ενδιαφέρον μεγάλο:

  • Περίπου οι 3 στους 4 που προσέρχονται ενδιαφέρονται για δάνεια φυσικών προσώπων (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες). Από τις περιπτώσεις που αφορούν δάνεια νομικών προσώπων, η συντριπτική πλειοψηφία (αναλογία περί του 5 στις 6) έχει να κάνει με πολύ μικρές επιχειρήσεις και το υπόλοιπο με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ζητήθηκε μια γενικότερη ενημέρωση περί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα ρύθμισης οφειλών και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.
  • Πάνω από τους μισούς δανειολήπτες που προσήλθαν, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. Κατσέλη-Σταθάκη), αλλά δεν το γνώριζαν. Περίπου ένας στους τρεις είχε ως βασική επιλογή τη διαδικασία που περιγράφει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών.
  • Περίπου τα δύο τρίτα όσων προσήλθαν έχουν οφειλές τόσο προς τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και προς το Δημόσιο (ΔΟΥ και ΕΦΚΑ), ενώ από τους υπόλοιπους η συντριπτική πλειοψηφία έχει χρέη μόνο προς τράπεζες.

Το προφίλ του μέσου επισκέπτη είναι:

  • Μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 45-50 ετών)
  • Κυρίως γυναίκες, εκ των οποίων πολλές έχουν αναλάβει υποχρεώσεις που απορρέουν από οικονομική δραστηριότητα που ασκούσε ο σύζυγος (χήρες, διαζευγμένες κ.λπ.)
  • Εκτός αγοράς εργασίας, που είτε δεν έχουν εισοδήματα (άνεργοι), είτε έχουν περιορισμένα εισοδήματα και χωρίς δυνατότητα αύξησης (συνταξιούχοι)
  • Με προβλήματα υγείας του ίδιου ή μέλους του νοικοκυριού, που συνεπάγεται αυξημένες δαπάνες ή αδυναμία εργασίας
  • Με κύριο αίτημα τη σωτηρία της βασικής κατοικίας και συχνά διάθεση να εκποιήσει πιθανή δεύτερη κατοικία (σπίτι στο χωριό) , κάτι που ενημερώνονται ότι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο
  • Χρωστούν σε πολλές τράπεζες και προσπαθεί να συγκεντρώσει τις οφειλές, κάτι που ενημερώνονται ότι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Όλα αυτά βέβαια έχουν ταλαιπωρία νομική και ψυχική.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις