Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Άκρως επικίνδυνος για την υγεία ο θυμός
ΥΓΕΙΑ

Άκρως επικίνδυνος για την υγεία ο θυμός

Νέα επιστημονική έρευνα η οποία διενεργήθηκε σε περίπου 14.000 άτομα ηλικίας 48-67 ετών επιβεβαιώνει ότι η επιθετικότητα και ο θυμός αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακού. Ειδικότερα, η κλινική μελέτη έγινε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ για 8 συνεχή χρόνια με τη χρήση των τεστ αξιολόγησης σε όλους τους […]

346_ygeia_8

Νέα επιστημονική έρευνα η οποία διενεργήθηκε σε περίπου 14.000 άτομα ηλικίας 48-67 ετών επιβεβαιώνει ότι η επιθετικότητα και ο θυμός αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακού. Ειδικότερα, η κλινική μελέτη έγινε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ για 8 συνεχή χρόνια με τη χρήση των τεστ αξιολόγησης σε όλους τους συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κλήθηκαν να χαρακτηρίσουν την προσωπικότητά τους.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκλήθηκαν στους εθελοντές κατά τη διάρκεια της μελέτης και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν θυμό και οργή στη ζωή τους, είχαν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, όσο πιο ψηλό ήταν το επίπεδο θυμού τους τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η επίδραση του θυμού εξουδετέρωνε ακόμα και τις όποιες θετικές επιδράσεις μπορεί να είχε ως άτομο, δηλαδή τα χαμηλά επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) ή τη σχετικά νεαρή ηλικία του.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτή δεν είναι η μοναδική μελέτη που διαπιστώνει τις αρνητικές συνέπειες του θυμού στη συνολική υγεία. Όπως είπαν, υπάρχουν δεδομένα από πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι όσο πιο οργισμένος είναι ένας άνθρωπος τόσο περισσότερο κινδυνεύει από ένα καρδιακό νόσημα. Κι αυτό γιατί ο θυμός που αισθάνεται κάποιος προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και στην καρδιά επειδή επηρεάζει αρνητικά την αρτηριακή πίεση με την έκκριση των χημικών ορμονών και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Επίσης, κάποιες από αυτές τις ουσίες που εκκρίνονται αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος γεγονός που ευθύνεται για το «φράξιμο» των αγγείων με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχαιμικού επεισοδίου σε εγκέφαλο ή καρδιά. Εν κατακλείδι, ο θυμός προκαλεί υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί σοβαρές βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις