Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Γιούνκερ: “Πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους, να τους εφοδιάσουμε με δεξιότητες”
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιούνκερ: “Πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους, να τους εφοδιάσουμε με δεξιότητες”

Σε απολογισμό των όσων έχει κάνει η Ευρώπη για τους ανθρώπους, τις θέσεις εργασίας αλλά και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θα προβούν τα μέλη της ΕΕ, όπως επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως προτεραιότητα είναι να επενδύσει η Ευρώπη στους ανθρώπους. «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία […]

1x4pEN3xYff1aD3ZA8jk

Σε απολογισμό των όσων έχει κάνει η Ευρώπη για τους ανθρώπους, τις θέσεις εργασίας αλλά και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θα προβούν τα μέλη της ΕΕ, όπως επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως προτεραιότητα είναι να επενδύσει η Ευρώπη στους ανθρώπους.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ακαθάριστης προστιθέμενης της Ευρώπης και περισσότερο από το 15% των θέσεων εργασίας μας».

«Ο πατέρας μου ήταν ένας υπερήφανος εργάτης χαλυβουργίας. Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης, το τοπικό εργοστάσιο ήταν ο συνδετικός ιστός της κοινότητάς μας. Ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης και η κινητήριος δύναμη της τοπικής οικονομίας.

Τα σημερινά εργοστάσια είναι διαφορετικά από εκείνα που γνώρισε ο πατέρας μου. Η βιομηχανία της Ευρώπης, όμως, εξακολουθεί να είναι εξίσου σημαντική. Οι βιομηχανίες μας κατέχουν ισχυρή ηγετική θέση στις παγκόσμιες αγορές. Προσφέρουν απασχόληση σε 50 εκατομμύρια εργαζομένους στην Ευρώπη. Σε αυτούς περιλαμβάνονται λαμπροί καινοτόμοι και επιχειρηματίες που αξιοποιούν τις νέες ευκαιρίες» υπογραμμίζει ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει:

«Η δύναμη της βιομηχανίας μας ήταν πάντοτε η ικανότητά της να προσαρμόζεται και να καινοτομεί. Σε ένα ανταγωνιστικό και ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δυνατά σημεία μας -τη βαθιά δεξαμενή ταλέντων που διαθέτουμε, το εργατικό δυναμικό μας, τις παραδόσεις μας όσον αφορά στην καινοτομία και, εξίσου σημαντικό, 500 εκατομμύρια καταναλωτές στην ενιαία αγορά.

epa04660231 European Commission President Jean claude Juncker (R) welcomes Greek Prime Minister Alexis Tsipras prior to a meeting at EU commission headquarters in Brussels, Belgium, 13 March 2015.  EPA/OLIVIER HOSLET

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσουμε τις βιομηχανίες στην αιχμή του δόρατος των καθαρών τεχνολογιών και της ενεργειακής απόδοσης, για να μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες και να εξαρτώνται λιγότερο από τους προμηθευτές τρίτων χωρών. Οι βιομηχανίες μας πρέπει επίσης να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχει η σταδιακή κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών που ίσχυαν παραδοσιακά μεταξύ προϊόντων, υπηρεσιών και της ψηφιακής οικονομίας.

«Πρέπει να επενδύσουμε συλλογικά στους ανθρώπους μας, εφοδιάζοντάς τους με τις δεξιότητες που απαιτούνται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον απασχόλησης και ενδυναμώνοντάς τους με κοινωνικά δικαιώματα, κατάλληλα για μεταβαλλόμενα πρότυπα απασχόλησης.

Οι περιφέρειές μας και οι παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους θα πρέπει να μεταμορφωθούν, όχι μόνο για να ανεγερθούν ακριβά διαμερίσματα στις όχθες των ποταμών, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης για τους εργαζομένους των περιφερειών αυτών» καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις