Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Focus: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να τεθούν σύντομα εκτός ευρώ;
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Focus: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να τεθούν σύντομα εκτός ευρώ;

Το γερμανικό περιοδικό Focus αναρωτιέται ποιες χώρες είναι επίφοβες για ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη. Εκτός από την Ελλάδα, στην λίστα συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, και η Ολλανδία.  Σε ότι αφορά στην Ελλάδα σημειώνεται πως “H καταχρεωμένη Ελλάδα δεν έχει σοβαρή έλλειψη  χρημάτων, αλλά χρειάζεται και πάλι χρήματα το καλοκαίρι. Αλλά η […]

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Το γερμανικό περιοδικό Focus αναρωτιέται ποιες χώρες είναι επίφοβες για ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη. Εκτός από την Ελλάδα, στην λίστα συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, και η Ολλανδία. 

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα σημειώνεται πως “H καταχρεωμένη Ελλάδα δεν έχει σοβαρή έλλειψη  χρημάτων, αλλά χρειάζεται και πάλι χρήματα το καλοκαίρι. Αλλά η Αθήνα δεν είναι η μόνη επισφαλής στη ζώνη του ευρώ. Ο φόβος της διάλυσης του ευρώ αυξάνεται. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις χρηματοπιστωτικές αγορές  όλο και περισσότερο”.

Αλλά και η Ιταλία λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο τραπεζικό της σύστημα  με τον εξαιρετικά υψηλό όγκο των επισφαλών δανείων σύμφωνα με το Γερμανό αρθρογράφο είναι επίφοβη, ειδικά αν συνδυαστούν οι οικονομικοί λόγοι με τους πολιτικούς, με το κίνημα των πέντε αστέρων του Πέπε Γκρίλο που ζητά την ευρώ να ενισχύεται συνεχώς.

Μια σοβαρή περίπτωση είναι και η Γαλλία όπου τα προβλήματα δεν είναι οικονομικά αλλά πολιτικά , με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την Γαλλική Προεδρία να ζητά την έξοδο της χώρας τόσο από την ΕΕ όσο και από την ευρωζώνη.

Επίφοβη είναι και η Πορτογαλία που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα υψηλό χρέος, με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας να είναι ασθμαίνουσα. Στο κάδρο και η  Ισπανία που αν και τα πάει καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα στήριξης, εμφανίζει αδυναμία να ελέγξει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Αλλά και η Ολλανδία για πολιτικούς λόγους, καθώς το λαϊκίστικο δεξιό κόμμα του ακροδεξιού, Γκέερτ Βίλντερς, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις έχει εκφράσει την συνολική του αντίθεση προς της ΕΕ και το ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις