Ειρωνικός γερμανικός Τύπος: “Παρά την κρίση, η Ελλάδα βρίσκει τρόπο και ξοδεύει πιο πολλά από κάθε χώρα σε τανκς”

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ειρωνικός γερμανικός Τύπος: “Παρά την κρίση, η Ελλάδα βρίσκει τρόπο και ξοδεύει πιο πολλά από κάθε χώρα σε τανκς”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Για ακόμη μία φορά ο γερμανικός Τύπος, σχολιάζει με αρνητικό και έντονο ύφος τις ελληνικές δαπάνες. Αυτή τη φορά, με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, σχετικά με τα έξοδα της κάθε χώρας που ανήκει στο ΝΑΤΟ για στρατιωτικά εξοπλιστικά συστήματα, αναφέρεται στις υπερβολικές δαπάνες της Ελλάδας, […]

15.02.2017 | 08:49

Για ακόμη μία φορά ο γερμανικός Τύπος, σχολιάζει με αρνητικό και έντονο ύφος τις ελληνικές δαπάνες.

Αυτή τη φορά, με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, σχετικά με τα έξοδα της κάθε χώρας που ανήκει στο ΝΑΤΟ για στρατιωτικά εξοπλιστικά συστήματα, αναφέρεται στις υπερβολικές δαπάνες της Ελλάδας, που κατά τα άλλα περνάει κρίση, όπως υπονοεί.

Σε άρθρο της με τίτλο «Κατά ειρωνικό τρόπο η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα χρήματα για τεθωρακισμένα» η ιστοσελίδα της Welt, γράφει: «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Eυρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την εσωτερική τους ασφάλεια. Ωστόσο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με ανάλυση του IISS oι δαπάνες των Ευρωπαίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς μειώθηκαν κατά το περασμένο έτος σε σχέση με την αυξανόμενη οικονομική τους δύναμη».

«Μόνο δύο χώρες στην Ευρώπη, βάσει ανάλυσης βρετανών ερευνητών, δαπανούν πάνω από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ τους για εξοπλιστικά συστήματα.». Πρόκειται για την Εσθονία και την Ελλάδα. «Η Εσθονία και η υπερχρεωμένη Ελλάδα δαπάνησαν αντιστοίχως 2,2% και 2,4% του ΑΕΠ τους για τον στρατό τους».

Ο αρθρογράφος σημειώνει, πως οι αρχηγοί των κρατών έχουν συμφωνήσει στον στόχο του 2% για τις στρατιωτικές δαπάνες, όμως χώρες που θα μπορούσαν να ξοδεύουν πολλά δεν το κάνουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνάμεις της.

Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Πολωνία, που έχουν μεγάλη στρατιωτική δύναμη, δαπανούν όχι μόνο πολύ λιγότερα από την Ελλάδα, αλλά και λιγότερα από τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί!
«Μια κρίση σε ακατάλληλη στιγμή»

Η Handelsblatt, σε άρθρο της με τίτλο «Μια κρίση σε ακατάλληλη στιγμή», σχολιάζει την κόντρα μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στη «μέση».

«Μια συμφωνία στο πλαίσιο της διαμάχης για το ελληνικό χρέος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Κατά ειρωνική σύμπτωση, σε αυτή τη μοιραία χρονιά για την Ευρώπη οι κρίσεις επιστρέφουν», αναφέρει το άρθρο, που υπογράφουν τρεις ανταποκριτές από Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες.

«Το φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο. Όχι μόνο στην Αθήνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συζητείται εάν θα μπορούσε και αυτή τη χρονιά να συμβεί εκείνο που αποφεύχθηκε το καλοκαίρι του 2015: η αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση».

Οι αρθρογράφοι προειδοποιούν για μια νέα μεγάλη κρίση που μπορεί να πλήξει την Ελλάδα. «Το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο τα πράγματα θα σοβαρέψουν. Τότε ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να καταβάλει 7,4 δις ευρώ για επιτόκια και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χωρίς νέες οικονομικές ενέσεις αυτό δεν γίνεται να επιτευχθεί».

Υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση στερείται διαπραγματευτικής βάσης, η εφημερίδα αναφέρει πως η αισιοδοξία των Βρυξελλών και η απαισιοδοξία του Ταμείου δεν θα «συναντηθούν».

«Πρόκειται για μια παλιά διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης οι Ευρωπαίοι είχαν την τάση να εξωραΐζουν την κατάσταση στην Ελλάδα για να εκτονώσουν την κρίση. Κι όμως το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται», συμπληρώνουν οι τρεις ανταποκριτές, που δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν στην κρίση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βοηθά την κατάσταση.

Η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 εδρών, οι αφόρητες πιέσεις των δανειστών και οι δημοσκοπήσεις που δίνουν τη νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δυσκολεύουν τα πράγματα στην κυβέρνηση, που αισθάνεται όλο και πιο μόνη.

Exit mobile version