Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Στα Ελληνικά το tweet του Ταγιάνι για Σκόπια
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα Ελληνικά το tweet του Ταγιάνι για Σκόπια

Με ένα tweet γραμμένο στα ελληνικά θέλησε να κατευνάσει και προσωπικά την ένταση που δημιουργήθηκε γύρω από την ονομασία των Σκοπίων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.   Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης — Antonio Tajani (@Antonio_Tajani) January 26, 2017 Παράλληλα, ανακοίνωση […]

Με ένα tweet γραμμένο στα ελληνικά θέλησε να κατευνάσει και προσωπικά την ένταση που δημιουργήθηκε γύρω από την ονομασία των Σκοπίων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

 

Παράλληλα, ανακοίνωση βγήκε από το γραφείο του, αναφέροντας ρητά την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Ταγιάνι στα Σκόπια, ο νεο-εκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ-FYROM)»

Το θέμα αποκάλυψε ο Antenna  την Τετάρτη, προβάλλοντας βίντεο με δηλώσεις του Ταγιάνι, ο οποίος σε επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ προ έτους, αναφέρεται στη χώρα με το όνομα “Μακεδονία” και επιπλέον αναφέρει τους Μέγα Αλέξανδρο και Βασιλιά Φίλιππο ως πρόγονους της χώρας.

Από τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε σχετικά:

“Είμαστε σε μία εποχή που διάφοροι άνθρωποι γράφουν την ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Έντι Ράμα, που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και ότι ο Αλή Πασάς έκανε την ελληνική επανάσταση, μέχρι τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιστορία είναι πεδίο μάχης που πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται κανείς και όχι ως φυλακή για να φυλακίζεις το μυαλό σου”

Παίρνοντας το λόγο, ο Βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε, “Η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν ξαναγράφεται, ούτε υφαρπάζεται…Είμαι βέβαιος ότι από τη νέα του θεσμική θέση θα σεβαστεί τις θέσεις όλων των διεθνών οργανισμών που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με την συνταγματική ονομασία”.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις