Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ντοκουμέντα «φωτιά» της CIA για Αιγαίο! Έγγραφα για Ελλάδα-Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντοκουμέντα «φωτιά» της CIA για Αιγαίο! Έγγραφα για Ελλάδα-Τουρκία

Ένα τεράστιο όγκο εγγράφων που έχουν να κάνουν με την Τουρκία και κατ΄ επέκταση με τα ελληνοτουρκικά αποδέσμευσε η CIA. Πρόκειται για έναν «θησαυρό πληροφοριών» σχετικά με το τι πίστευε στη δεκαετία του 1980 η Ουάσινγκτον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και τα αποτελέσματα ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης των δύο […]

590_163ba1cf35c84cd67c7877477193bba2

Ένα τεράστιο όγκο εγγράφων που έχουν να κάνουν με την Τουρκία και κατ΄ επέκταση με τα ελληνοτουρκικά αποδέσμευσε η CIA.

Πρόκειται για έναν «θησαυρό πληροφοριών» σχετικά με το τι πίστευε στη δεκαετία του 1980 η Ουάσινγκτον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και τα αποτελέσματα ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης των δύο χωρών στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Σύμφωνα με το militaire.gr, τα έγγραφα είναι πάρα πολλά και οι πληροφορίες ακόμη περισσότερες.

Το έγγραφο με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 1987 αναφέρει:

Σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας στη Θράκη, ακόμη κι αν αυτή είναι μικρής διάρκειας και οι δύο πλευρές θα έχουν τόσες απώλειες, ώστε καμία από τις δύο πλευρές δεν αναμένεται να αποκτήσει «ουσιώδες πλεονέκτημα».

Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα 6 σημαντικότερα νησιά της από μια πιθανή τουρκική ενέργεια που θα έχει στόχο την κατάληψη ενός από αυτά. Οι απώλειες και για τις δύο πλευρές θα είναι μεγάλες.

Χαρακτηρίζει σοβαρή την πιθανότητα η Τουρκία να στοχεύσει στην κατάληψη ενός μικρότερου νησιού, κατονομάζοντας το Καστελόριζο.

Στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε το πλεονέκτημα σε αέρα και θάλασσα έναντι της Τουρκίας. Η εκτίμηση στηρίζεται στην “νταηλίδικη” όπως χαρακτηρίζεται στάση της στην κρίση του Μαρτίου 1987.

Αναφέρεται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα στην Κύπρο.

Γίνεται η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την Κύπρο στρατιωτικά αν εμπλακεί σε πόλεμο σε Αιγαίο ή Θράκη.

Από το 1987 γίνεται η πρόβλεψη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εξοπλίζεται σε ρυθμούς που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει. Γίνεται συγκεκριμένη πρόβλεψη για διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών F-16 των Τούρκων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οι προτάσεις των Αμερικανών είναι να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας και σε Ελλάδα και σε Τουρκία με οπλικά συστήματα που θα κάνουν τις δυο χώρες να… νιώθουν πιο άνετα η μία απέναντι στην άλλη. Μάλιστα, γίνονται και συγκεκριμένες προτάσεις για το τι χρειάζεται Ελλάδα και Τουρκία.

Διαβάστε ΕΔΩ τα έγγραφα.

Πηγή: militaire.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις