Επιστήμονες μετέτρεψαν αθώα ποντίκια σε τρομακτικά όντα που σκοτώνουν

ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες μετέτρεψαν αθώα ποντίκια σε τρομακτικά όντα που σκοτώνουν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Είναι από τις φορές που η επιστημονική ικανότητα προκαλεί τρόμο, καθώς γίνεται αντιληπτή η ευκολία να χειραγωγείται ο εγκέφαλος μας. Και μπορεί το πείραμα να μην έγινε σε ανθρώπους, όμως είναι δεδομένο πως σύντομα θα δοκιμασθεί. Επιστήμονες κατάφεραν να «πειράξουν» τον εγκέφαλο ποντικών, κάνοντας τα σε δευτερόλεπτα τρομακτικά όντα ικανά να καταστρέψουν τα πάντα. Τα […]

17.01.2017 | 14:02

Είναι από τις φορές που η επιστημονική ικανότητα προκαλεί τρόμο, καθώς γίνεται αντιληπτή η ευκολία να χειραγωγείται ο εγκέφαλος μας.

Και μπορεί το πείραμα να μην έγινε σε ανθρώπους, όμως είναι δεδομένο πως σύντομα θα δοκιμασθεί. Επιστήμονες κατάφεραν να «πειράξουν» τον εγκέφαλο ποντικών, κάνοντας τα σε δευτερόλεπτα τρομακτικά όντα ικανά να καταστρέψουν τα πάντα.

Τα άκακα ποντίκια μεταμορφώθηκαν σε φονικά ζώα, ενώ όταν οι επιστήμονες σταμάτησαν αυτό που προκαλούσε την τρομακτική αλλαγή, πράγματι τα αθώα πειραματόζωα ερχόντουσαν στην αρχική ήρεμη κατάσταση.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, αυτό που κατάφεραν, είναι να απομονώσουν για πρώτη φορά τα αρχαία κυκλώματα εγκεφαλικών κυττάρων που ρυθμίζουν το ένστικτο του κυνηγιού στους θηρευτές. Για την ακρίβεια, υπάρχουν οι νευρώνες που ενεργοποιούν το κυνήγι της τροφής και αυτοί που ωθούν το ζώο στο να σκοτώσει. Οι επιστήμονες, μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τις δύο αυτές ομάδες, είτε παράλληλα, είτε μεμονωμένα.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται οπτογενετική τεχνολογία, με φως δηλαδή σε συγκεκριμένους εγκεφαλικούς νευρώνες στην κεντρική περιοχή της αμυγδαλής, ενεργοποιούν ή το αντίθετο, την επιθυμητή ομάδα.

«Μόλις ανάβαμε το λέιζερ, τα ποντίκια θα ορμούσαν σε ένα αντικείμενο, θα το άρπαζαν με τα σαγόνια τους και θα το δάγκωναν με μανία, σαν να ήθελαν να το σκοτώσουν», δήλωσε ο καθηγητής ψυχιατρικής Ιβάν ντε Αραούχο και επικεφαλής της έρευνας.

Η σπουδαία αυτή έρευνα που έγινε από μελετητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας “Cell”.

 

Exit mobile version