Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μια νέα εποχή: Η ΕΕ θέτει κανόνες για τις σχέσεις ανθρώπων- ρομπότ
PLUS

Μια νέα εποχή: Η ΕΕ θέτει κανόνες για τις σχέσεις ανθρώπων- ρομπότ

Φαίνεται πως μπαίνουμε για τα καλά στην εποχή των ρομπότ, με τις ανθρώπινες δυνατότητες να χάνουν κάθε αξία και να αντικαθιστούνται πλήρως από μηχανές και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Στο «παιχνίδι» μπήκε και η ΕΕ που σκέφτεται να υιοθετήσει ένα σύνολο κανόνων για τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ρομπότ και τον τρόπο με τον […]

ImageHandler

Φαίνεται πως μπαίνουμε για τα καλά στην εποχή των ρομπότ, με τις ανθρώπινες δυνατότητες να χάνουν κάθε αξία και να αντικαθιστούνται πλήρως από μηχανές και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Στο «παιχνίδι» μπήκε και η ΕΕ που σκέφτεται να υιοθετήσει ένα σύνολο κανόνων για τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ρομπότ και τον τρόπο με τον οποίο θα τα χειρίζονται.

Οι ευρωβουλευτές πρέπει να αποφασίσουν αν τα ρομπότ θα αντιμετωπίζονται ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα» με νομικά δικαιώματα και «υποχρεώσεις» που θα απολαμβάνουν την προστασία του κράτους.

Στην έκθεση αναφέρεται πως τα ρομποτικά συστήματα θα «εξαπολύσουν μια νέα βιομηχανική επανάσταση, η οποία είναι πιθανό να επηρεάσει όλα τα στρώματα της κοινωνίας» με «απεριόριστες προοπτικές ευημερίας».

ROb_01

Η νέα εποχή, σηκώνει μεγάλη συζήτηση γύρω από τις πιο προσωπικές σχέσεις των ρομπότ με τους ανθρώπους, αλλά και την δυνατότητα ή όχι των κρατών- μελών να εισάγουν ένα εισόδημα σε περίπτωση που τα ρομπότ θα αντικαθιστούν υπαλλήλους.

Τα ρομπότ θα πρέπει να έχουν διακόπτη απενεργοποίησης και οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιούν «χωρίς κίνδυνο ή φόβο για πρόκληση οποιασδήποτε σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης».

icub-teaching

Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:

-Ένα ρομπότ δεν θα μπορεί να βλάψει ή να τραυματίσει ένα ανθρώπινο ον ή λόγω αδράνειας να προκαλέσει κακό.
-Ένα ρομπότ θα πρέπει να υπακούει τις εντολές που δέχεται από ένα ανθρώπινο ον, εκτός εάν αυτές οι εντολές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο κανόνα.
-Ένα ρομπότ θα πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη εφ’ όσον αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τους δύο πρώτους κανόνες.
Όπως επίσης αναφέρεται στην έκθεση, η έρευνα που αφορά στη ρομποτική θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και να διεξάγεται προς όφελος της ευημερίας των ανθρώπων.
Αν η νομοθεσία ψηφιστεί, θα σταλεί στις εκάστοτε κυβερνήσεις για περαιτέρω συζήτηση και τροπολογίες προτού προταθεί προς ψήφιση από την ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση αναφέρει ότι σε ελάχιστες δεκαετίες, τα ρομπότ θα έχουν καλύψει απόλυτα την ανθρώπινη πνευματική ικανότητα.

TECH-ROBOT-HEALTH-REUTERSFrancois-Lenoir

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις