Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σκοπιανό: Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο – Η επικρατέστερη επιλογή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο – Η επικρατέστερη επιλογή

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο υπάρχει τις τελευταίες ώρες για το Σκοπιανό και την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα. Όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στηην τελική συμφωνία και μένουν μόνο οι λεπτές γραμμές. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα […]

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο υπάρχει τις τελευταίες ώρες για το Σκοπιανό και την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στηην τελική συμφωνία και μένουν μόνο οι λεπτές γραμμές.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, έχουν καταλήξει σε συμφωνία, την οποία από χθες επεξεργάζονται σε τεχνικό επίπεδο διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας για Σκοπιανό: Δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση

Τα τρία ονόματα και το φαβορί- σύμφωνα με τα Σκοπιανά ΜΜΕ

«Βόρεια Μακεδονία»

Επισήμως, στο τραπέζι βρίσκονται τρία από τα πέντε ονόματα του πακέτου που είχε δημιουργήσει ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς και, συγκεκριμένα, τα Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία).

Είναι, ωστόσο, απολύτως σαφές πως οι δύο πλευρές συζητούν και επί άλλης ονομασίας, η οποία διασφαλίζει τις ανησυχίες Αθηνών και Σκοπίων.

Ωστόσο, το «Βόρεια Μακεδονία» είναι, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, το όνομα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό αν θα υιοθετηθεί με τη σλάβικη εκδοχή Severna Macedonija ή στην αγγλική North Macedonia. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιθαγένεια θα είναι Citizen of Northern Macedonian και η γλώσσα θα παραμείνει Μακεδονική (Makedoniski), χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν ο όρος θα παραμείνει αμετάφραστος.

Διαβάστε ακόμα:

Η πιο κρίσιμη φάση για το Σκοπιανό – «Κλειδώνει» το όνομα

Μεταδίδουν επίσης ότι σήμερα Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα και θα έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα Σκόπια, πάντως, βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου Ιβανόφ τάραξε τα νερά. Ο πρόεδρος που προέρχεται από το ακραίο VMRO του Γκρουέφσκι ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τις εξελίξεις.

Πάντως πολιτικές δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσει και ο κ. Ζάεφ, καθώς υπάρχει ένα αρκετά συμπαγές μέτωπο αντίδρασης σε οποιαδήποτε λύση, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Χθες, σε ανακοίνωση της προεδρίας της ΠΓΔΜ, κοινοποιούνταν η δυσαρέσκεια του κ. Ιβάνοφ διότι, όπως επισημαίνεται, δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του για την πορεία των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις