Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Μαζί ευρωεκλογές και πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζί ευρωεκλογές και πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών

Με μια αλλαγή στην τροπολογία που κατέθεσαν χθες το βράδυ επανήλθαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τροποποιημένη τροπολογία τους προτείνουν να διεξαχθούν μαζί οι ευρωεκλογές με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και όχι με τον β’ γύρο, όπως πρότειναν αρχικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι «η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής […]

Με μια αλλαγή στην τροπολογία που κατέθεσαν χθες το βράδυ επανήλθαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τροποποιημένη τροπολογία τους προτείνουν να διεξαχθούν μαζί οι ευρωεκλογές με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και όχι με τον β’ γύρο, όπως πρότειναν αρχικά.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι «η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη», οι βουλευτές με τη νέα τροπολογία προτείνουν «κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Σε αναβρασμό η κυβέρνηση: Ανασχηματισμός και τετραπλές εκλογές;

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των συνταγματικών θεμάτων για τη θητεία των αιρετών αρχόντων της αυτοδιοίκησης, που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κάτι που άλλωστε παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος.

Η αρχική τροπολογία ανέφερε

«Προτείνεται κατ’ εξαίρεση και για πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου (Κλεισθένης) η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με τον υφιστάμενο νομοθετικό χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας ψηφοφορίας για την επιλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις