Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Βόμβα” για κυβέρνηση και αντιπολίτευση το Σκοπιανό: Έρχεται κρίσιμο εξάμηνο
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Βόμβα” για κυβέρνηση και αντιπολίτευση το Σκοπιανό: Έρχεται κρίσιμο εξάμηνο

Καθοριστικό αναμένεται να είναι το πρώτο εξάμηνο του 2018 για το «Σκοπιανό» καθώς και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν για την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος το συντομότερο δυνατόν. Από τη μια τα Σκόπια συνειδητοποιούν ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας είναι βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των πολιτικών τους σχεδιασμών και από την άλλη η […]

Καθοριστικό αναμένεται να είναι το πρώτο εξάμηνο του 2018 για το «Σκοπιανό» καθώς και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν για την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος το συντομότερο δυνατόν.

Από τη μια τα Σκόπια συνειδητοποιούν ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας είναι βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των πολιτικών τους σχεδιασμών και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια καλή διπλωματική κίνηση προκειμένου να δείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή.

Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι διακηρυγμένη εδώ και καιρό και έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ φαίνεται να κάνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις «καλής θέλησης». Αυτή η αλλαγή στάσης φάνηκε και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τις δύο πλευρές. Τα Σκόπια επιθυμούν διακαώς να πάρουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αλλά και να ενεργοποιηθεί η πρόσκληση για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Για να γίνουν, όμως, αυτά πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για επίλυση του ζητήματος είναι έντονο και ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει στις πρόσφατες συναντήσεις του με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να βρεθεί λύση πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018 έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να θέσει βέτο.

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα. 

Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν θα ψηφίσει υπέρ της χρήσης τους όρου «Μακεδονία», ενώ δεν απέκλεισε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

“Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία, η οποία έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, είπε.

«Το ζήτημα θα κριθεί από το κατά πόσον θα υπάρχει πλειοψηφία είτε σε επίπεδο Βουλής, είτε σε επίπεδο Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει εγκωμιαστικά για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τις διαπραγματευτικές ικανότητές του.

Πυρά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, αποδίδοντάς της εμμονή για το θέμα της σύνθετης ονομασίας

«Ακούω τη ΝΔ και ειδικά την κυρία Μπακογιάννη. Έχει μια εμμονή σε σχέση με το να λέει συνέχεια ότι έχουμε ψηφίσει τη θέση για σύνθετη ονομασία. Προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα για μια δική της θέση», σχολίασε, συνεχίζοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε εμμέσως σχολιάζοντας πως «μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτευση με δυο διαφορετικές θέσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Στη συνέντευξή του στο «Κυριακάτικο Βήμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αν η διφωνία αυτή συνεχιστεί θα θέσει θέμα δεδηλωμένης.

Από την άλλη, στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν καλά ότι ο νυν υπουργός Άμυνας είχε συνταχθεί με τη θέση για σύνθετη ονομασία που είχαν αποδεχτεί το 2008 όλα τα κόμματα πλην του ΛΑΟΣ, στου οποίου την ηγετική ομάδα βρίσκονταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Επιπλέον, απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει στο παρελθόν φτάσει στο σημείο να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη λόγω διαφωνιών στο Σκοπιανό.

Υπέρ συμβιβαστικής λύσης με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Η στάση μας, υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, είναι στάση αρχών και δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός». Επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων. Παρ’ όλα αυτά δεν πρότεινε κάποια ονομασία για την ΠΓΔΜ λέγοντας: «Θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν έρθει η πρόταση, δεν είναι υπεύθυνη στάση να κάνω εικασίες για ονομασίες αυτή τη στιγμή όταν δεν υπάρχει επίσημη πρόταση και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

Την πρότασή του για την ονομασία της ΠΓΔΜ επανέλαβε μέσω Twitter και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. «Ως επίθετο ο γεωγραφικός προσδιορισμός αντιστοιχεί στα πράγματα. Δεν θίγει κανέναν και μπορούμε σιγά, σιγά να τον ξεχνάμε ονομάζοντάς τους Δημοκρατία των Σκοπίων στην καθημερινή πρακτική. Ξεχνάμε ότι αν ΑΥΤΟΙ δεν έχουν σχέση με τη Μακεδονία, τότε είναι Βούλγαροι», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, θα κάνει ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στην Θεσσαλονίκη, καθώς αποδέχθηκε την πρόσκληση του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις