Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδος από το Μνημόνιο”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδος από το Μνημόνιο”

Σε τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδος από το Μνημόνιο αναφέρεται η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε ανάλυσή της. Σύμφωνα με τον οίκο η Ελλάδα χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα, πρέπει να συγκεντρώσει ένα ουσιαστικό ταμειακό απόθεμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ και πρέπει να εξέλθει του προγράμματος με ένα ισχυρό σύστημα κινήτρων. […]

Σε τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδος από το Μνημόνιο αναφέρεται η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε ανάλυσή της.

Σύμφωνα με τον οίκο η Ελλάδα χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα, πρέπει να συγκεντρώσει ένα ουσιαστικό ταμειακό απόθεμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ και πρέπει να εξέλθει του προγράμματος με ένα ισχυρό σύστημα κινήτρων.

Η ανάλυση της Goldman Sachs καταλήγει στο ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι απίθανο να είναι βιώσιμο χωρίς να υπάρξει ελάφρυνση.

Χωρίς την ελάφρυνση του χρέους και με ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα αυξηθούν ταχύτατα πάνω από το επίπεδο που το ΔΝΤ προσδιορίζει ως απαραίτητο για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μιας άλλης κρίσης.

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι επίσημοι πιστωτές έχουν συμφέρον να στηρίξουν την πρόσβαση της χώρας στις αγορές και μετά το τέλος του προγράμματος και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγήσει, αν η χώρα καλύπτει κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα που θα έχουν συμφωνηθεί.

Bild: «Πάλι θα μας στοιχίσουν δισεκατομμύρια οι Έλληνες»

«Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει πίεση στη χώρα για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πολιτική που αποτρέπει τη δημιουργία νέου χρέους», σημειώνουν σχετικά οι αναλυτές του οίκου.

Η πιο σημαντική όμως αναφορά μέσα στην έκθεση είναι αυτή που τονίζει πως με τις επαναλαμβανόμενες επεκτάσεις ωριμάνσεων χρέους του επίσημου τομέα, αυτό θα γίνει de facto «junior» και αυτό που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας θα γίνει «senior».

Αυτό θα μειώσει το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές και τα risk-premia που θα ζητούν για να δανείζουν την Ελλάδα.

Ακόμη, θεωρεί πως τα μεγάλα ταμειακά αποθέματα αύξησαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έχουν ενισχύσει την επιστροφή στις αγορές στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

«Ένα μεγάλο cash buffer μπορεί να δημιουργηθεί εάν οι επίσημοι πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν ένα επίπεδο κεφαλαίων ίσο με το πλήρες όριο του ελληνικού προγράμματος», αναφέρει για το θέμα.

Σημαντική είναι η επισήμανση της GS πως το να βασιστεί η Ελλάδα εξ ολοκλήρου στην πειθαρχία που θα επιβάλουν οι αγορές αναγκαστικά, μπορεί να μην είναι αρκετό.

Αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα, τι πρέπει να γνωρίζετε

«Ένα σύνολο δημοσιονομικών προϋποθέσεων με ενισχυμένη παρακολούθηση σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι το πιο ικανοποιητικό αποτελέσματα για όλες τις πλευρές», σημειώνει σχετικά.

Μόνο εάν πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις η Goldman Sachs εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να συσχετιστούν ξανά με τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας στο εγγύς μέλλον.

Εάν δεν ικανοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις ο οίκος θεωρεί πως οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα παραμείνουν ευάλωτες και το χρέος της μη βιώσιμο και η χώρα θα παραμείνει «ειδική περίπτωση» ευάλωτη σε απρόβλεπτες κρίσεις, με τις εγχώριες δημοσιονομικές συνθήκες να οδηγούν κάθε φορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και των ελληνικών ομολόγων.

Τέλος, η Goldman Sachs επισημαίνει πως η προοπτική των πρόωρων εκλογών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, θέτει πολιτικούς κινδύνους για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, ιδίως εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δύσκολος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις