Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Συλλήψεις από την ΕΛΑΣ, σε υψόμετρο 1800 μέτρων!
ΕΛΛΑΔΑ

Συλλήψεις από την ΕΛΑΣ, σε υψόμετρο 1800 μέτρων!

Του Πέτρου Καρσιώτη Έγινε κι αυτό. Σε επιχείρηση της Αστυνομίας στον Γράμμο, στην περιοχή της Καστοριάς, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, συνελήφθησαν έξι υπήκοοι Αλβανίας με την κατηγορία της εκρίζωσης  του λεγόμενου «πρώτου λουλουδιού» της Άνοιξης, της Πρίμουλας! Πρόκειται για αρωματικό-θεραπευτικό βότανο, γνωστό  ως «primula veris», που χρησιμοποιείτο και στην αρχαιότητα για την παράλυση, τους ρευματικούς πόνους, τις κράμπες […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Έγινε κι αυτό.

Σε επιχείρηση της Αστυνομίας στον Γράμμο, στην περιοχή της Καστοριάς, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, συνελήφθησαν έξι υπήκοοι Αλβανίας με την κατηγορία της εκρίζωσης  του λεγόμενου «πρώτου λουλουδιού» της Άνοιξης, της Πρίμουλας!

Πρόκειται για αρωματικό-θεραπευτικό βότανο, γνωστό  ως «primula veris», που χρησιμοποιείτο και στην αρχαιότητα για την παράλυση, τους ρευματικούς πόνους, τις κράμπες και ως ηρεμιστικό!

Για παράβαση της δασικής νομοθεσίας

Οι έξι Αλβανοί, ηλικίας 24 έως 52 ετών, συνελήφθησαν για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ζύγισαν 132 κιλά και 100 γραμμάρια

Η Αστυνομία λέει ότι τα βότανα ζύγιζαν 132 κιλά και 100 γραμμάρια και όλη η ποσότητα ήταν φορτωμένη σε δέκα μουλάρια!

Η έρευνα, συμπληρώνει η Αστυνομία συνεχίζεται για να διαπιστωθεί που θα κατέληγε η ποσότητα αυτή που ήταν και αρκετά υψηλής αξίας.

Περισσότερα  από 400 είδη σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική

Η Πρίμουλα ανήκει στην οικογένεια Primulaceae που αριθμεί περισσότερα από 400 είδη και συναντάται σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Είναι φυτό ποώδες πολυετές, δικοτυλήδονο, με ύψος που φθάνει περίπου τα 25 εκατοστά και φυτρώνει κύρια σε ορεινές περιοχές.

H λέξη Πρίμουλα προέρχεται από το λατινικό «primus» = πρώτος και το «ver» = άνοιξη δηλαδή, το πρώτο λουλούδι της άνοιξης.

Γνωστό θεραπευτικό από την αρχαιότητα

Η Πρίμουλα ως θεραπευτικό φυτό, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα.

Ο Πλίνιος την αναφέρει ως θεραπεία για την παράλυση, τους ρευματισμούς και την ποδάγρα.

Στην Ευρώπη το βότανο χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική ως αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό, σε κράμπες, παράλυση, ρευματικούς πόνους και στην ουρική αρθρίτιδα.

Περιζήτητη από φαρμακοποιούς της Φλωρεντίας

Στο Μεσαίωνα ήταν επίσης γνωστή ως βότανο του Αγίου Πέτρου ή Petrella και ήταν περιζήτητη από τους φαρμακοποιούς της Φλωρεντίας.

Τα φύλλα και τα άνθη της Πρίμουλας είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται  σαν λαχανικό για την παρασκευή σαλάτας και για μαρμελάδες.

Επίσης, τα φύλλα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε σαλάτες στην Ισπανία, ενώ στην Αγγλία χρησιμοποιούν τα άνθη του φυτού για να αρωματίσουν κρασιά και ξύδι.

Ιδανικά για την αϋπνία και την υπερδιέγερση

Τα άνθη του φυτού είναι ιδανικά για καταστάσεις υπερδιέγερσης και αϋπνίας, ιδιαίτερα σε παιδιά, λόγω της κατευναστικής ιδιότητας που έχουν.

Για πονοκεφάλους, κρυολογήματα, ρινική συμφόρηση

Είναι επίσης στυπτικά και εφιδρωτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εμπύρετα κρυολογήματα με πονοκέφαλο και ρινική συμφόρηση.

Χτύπησαν ξανά οι ληστές των χρηματοκιβωτίων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις