Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πολιτική κρίση στη Βρετανία μετά την παραίτηση του Ντέιβις
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στη Βρετανία μετά την παραίτηση του Ντέιβις

Πολιτική κρίση ξέσπασε εκ νέου στη Βρετανία, καθώς ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, παραιτήθηκε. Η απόφασή του έχει να κάνει με την πολιτική που προωθεί η Τερέζα Μέι, η οποία «υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει τις εξουσίες […]

Πολιτική κρίση ξέσπασε εκ νέου στη Βρετανία, καθώς ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, παραιτήθηκε.

Η απόφασή του έχει να κάνει με την πολιτική που προωθεί η Τερέζα Μέι, η οποία «υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση».

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι.

Η Μέι «ευχαρίστησε θερμά» τον υπουργό της για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που καταρτίστηκαν και προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

«Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα», υποστήριξε στην επιστολή του ο Ντέιβις.

Την παραίτησή του υπέβαλε επίσης ο Στιβ Μπέικερ, ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit

Η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για το Μπρέξιτ και του υφυπουργού του, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι.

Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Ντέιβις δήλωσε νωρίτερα ότι ο υπουργός είχε ήδη στείλει την επιστολή της παραίτησής του στην πρωθυπουργό και, ερωτηθείσα για τα αίτια, απάντησε μονολεκτικά: «Τσέκερς».

Μετά από μια πολύωρη συνάντηση στο Τσέκερς, η Μέι φαινόταν πως είχε πείσει τους πιο οπαδούς του Brexit στην κυβέρνηση να ταχθούν υπέρ του σχεδίου της να ζητήσει να συναφθεί συμφωνία για έναν «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών» με την ΕΕ, τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου.

Ο Ντέιβις εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμβιβαστική πρόταση της Μέι χαρακτηρίζοντάς την «ανεφάρμοστη».

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επιχείρησης – Το επικίνδυνο σημείο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις