Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάνδρα: Το πόρισμα για τις πλημμύρες, που κόστισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους
ΕΛΛΑΔΑ

Μάνδρα: Το πόρισμα για τις πλημμύρες, που κόστισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους

«Φωτιά» το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα που κόστισαν το 2017 τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Το πόρισμα «αθωώνει» την Περιφέρεια Αττικής και καταλογίζει ευθύνες σε φορείς του δημοσίου και δημάρχους. Ειδικότερα, σε αιρετούς του Δήμου Μάνδρας καταλογίζονται ευθύνες για την ανέγερση δημοτικών αυθαίρετων κατασκευών (αμαξοστάσιο, δημοτικό […]

«Φωτιά» το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα που κόστισαν το 2017 τη ζωή σε 24 ανθρώπους.

Το πόρισμα «αθωώνει» την Περιφέρεια Αττικής και καταλογίζει ευθύνες σε φορείς του δημοσίου και δημάρχους.

Ειδικότερα, σε αιρετούς του Δήμου Μάνδρας καταλογίζονται ευθύνες για την ανέγερση δημοτικών αυθαίρετων κατασκευών (αμαξοστάσιο, δημοτικό γήπεδο) μέσα στην κοίτη του ρέματος.

Μετρά ξανά τις πληγές της η Μάνδρα – Δούρου: Φταίει η κλιματική αλλαγή (pics-vids)

Σε υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγάλεω επιρρίπτονται ευθύνες για την καθυστέρησή τους επί τρία χρόνια να απαντήσουν για τον δασικό, ή μη, χαρακτήρα της περιοχής προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Ευθύνες καταλογίζονται και στην Πολεοδομία Ελευσίνας για το ότι δεν διενεργήθηκαν αυτοψίες για αυθαίρετες κατασκευές, ενώ δόθηκαν άδειες ανέγερσης κτισμάτων ακόμη και μέσα στην κοίτη του ρέματος, καθώς και σε συγκεκριμένους ιδιώτες μηχανικούς που ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν την κατασκευή των αυθαίρετων μέσα στο ρέμα.

Η χαρτογράφηση της περιοχής από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών αποκαλύπτει τα 5 χαρακτηριστικά της περιοχής, που οδηγούν σε πλημμύρες.

Στην ουσία πρόκειται για ένα «ντόμινο» συνθηκών, που ξεκινά από τα ορεινά και καταλήγει στον οικισμό, επηρεάζοντας διαδοχικά με τα γνωστά αποτελέσματα. Και το ΙΓΜΕ τάσσεται υπέρ της πραγματοποίησης μικρών έργων και θα ολοκληρώσει τις προτάσεις του στις αρχές του φθινοπώρου.

Λίγο μετά την καταστροφή του προηγούμενου Νοεμβρίου, το ΙΓΜΕ ανέλαβε να χαρτογραφήσει την περιοχή, να εντοπίσει τα ειδικά χαρακτηριστικά της και να προτείνει παρεμβάσεις για την προστασία της Μάνδρας.

Βίντεο- σοκ: Η στιγμή που το πρώτο θύμα της Μάνδρας παρασύρεται από τον χείμαρρο

«Καταλήξαμε σε πέντε βασικά χαρακτηριστικά, που εξηγούν τον μηχανισμό της πλημμύρας», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ Δημήτρης Τσαγκάς.

«Πρώτον, ο οικιστικός ιστός της Μάνδρας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υδρολογικές λεκάνες οι οποίες έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, τα ρέματα στο βουνό παρουσιάζουν από μέτρια έως σημαντική διάβρωση. Τρίτον, οι γεωλογικοί σχηματισμοί της περιοχής έχουν έντονο κατακερματισμό και επομένως δημιουργείται ένα επιφανειακό στρώμα από χαλαρά υλικά.

Τέταρτον, τα ρέματα στις μεγάλες κλίσεις έχουν διαβρωθεί έντονα, ενώ από τον μέσο ρουν και κάτω, που η κλίση μειώνεται, αρχίζουν οι αποθέσεις φερτών υλικών κατά μήκος τους.

Πέμπτον, στα πεδινά σε πολύ μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια υπάρχει ισχυρός βράχος. Πώς λειτουργούν όλα αυτά μαζί; Με τις βροχοπτώσεις, τα διαβρωμένα ρέματα στο βουνό κατεβάζουν φερτά υλικά προς τα πεδινά τους κομμάτια.

Αν η βροχόπτωση είναι έντονη, τότε το νερό αναπτύσσει ταχύτητα κατεβαίνοντας τις περιοχές με τις μεγάλες κλίσεις και παρασέρνει τα φερτά που έχουν συσσωρευτεί σταδιακά στα πεδινά του κομμάτια.

Στα πεδινά όμως, κάτω από το ρέμα υπάρχει βράχος και έτσι το ρέμα υπερχειλίζει, εξαπλώνεται δεξιά και αριστερά, προκαλώντας διάβρωση σε μια πολύ μεγάλη έκταση. Κατόπιν καταλήγει στον οικιστικό ιστό με τα γνωστά αποτελέσματα».

Το ΙΓΜΕ θα καταθέσει στην πολιτεία στις αρχές του φθινοπώρου γεωλογικούς χάρτες με την ακριβή θέση και την περιγραφή των έργων που εκτιμά ότι χρειάζονται. «Με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να γίνει μετακίνηση ενός τμήματος του οικισμού, στοχεύουμε σε μικρές και οικονομικές παρεμβάσεις στα ανάντη.

Σε χρόνο dt πλημμύρισε η Μάνδρα – Βρέχει καταρρακτωδώς (pics-vid)

Με αυτές θα μειώσουμε την ταχύτητα της ροής και τη διάβρωση, θα συγκρατήσουμε το νερό και θα καθυστερήσουμε τον χρόνο συγκέντρωσής του στον αστικό ιστό, θα αποφύγουμε την υπερχείλιση των ρεμάτων και θα συγκρατήσουμε μέρος των φερτών υλικών. Αυτό που πρέπει εν τω μεταξύ να γίνει, είναι να βρεθεί ένας τρόπος σε ανάλογες περιπτώσεις να μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να ξεκινά γρήγορα η κατασκευή».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις