Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Επιμένει το “Ουράνιο Τόξο”: Υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένει το “Ουράνιο Τόξο”: Υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα

Το Ουράνιο Τόξο, σλαβόφωνο κόμμα που εδρεύει στη Φλώρινα και έχει «κατέβει» σε εκλογικές αναμετρήσεις της Ελλάδας, επιμένει πως υπάρχει στη χώρα Μακεδονική μειονότητα που δεν αναγνωρίζεται. Ο πολιτικός φορέας, που στις ευρωεκλογές του 2009 κατέβηκε με την ονομασία ‘Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο και έλαβε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας 4.530 ψήφους (0,09%), […]

Το Ουράνιο Τόξο, σλαβόφωνο κόμμα που εδρεύει στη Φλώρινα και έχει «κατέβει» σε εκλογικές αναμετρήσεις της Ελλάδας, επιμένει πως υπάρχει στη χώρα Μακεδονική μειονότητα που δεν αναγνωρίζεται.

Ο πολιτικός φορέας, που στις ευρωεκλογές του 2009 κατέβηκε με την ονομασία ‘Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο και έλαβε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας 4.530 ψήφους (0,09%), χαρακτηρίζει ως θετικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική ταυτότητα» στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Κανένας στυγνός εκβιασμός δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνει την δημοκρατική βούληση του μακεδονικού λαού που πριν 27 χρόνια αποφάσισε ότι αυτό είναι το όνομα της χώρας του. Είμαστε ευτυχείς που και πάλι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα έχουν τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται: «Ενεργούμε ως Έλληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος, να συμβάλλουμε στον εκδημοκρατισμό του».

Σκόπια: Πέρασε η συμφωνία – «Προδότη Ντιμιτρόφ!»

Βασικός στόχος του κόμματος είναι η αναγνώριση των Σλαβόφωνων ως εθνική μακεδονική μειονότητα  στην Ελλάδα. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1995, μέλη του κόμματος προπηλακίστηκαν, τα γραφεία του κόμματος στη Φλώρινα πυρπολήθηκαν, ενώ κλάπηκε και εξοπλισμός.

Η αφορμή ήταν η ανάρτηση πινακίδας από το κόμμα με την κυριλλική γραφή Виножито – Лерински Комитет ( Ουράνιο Τόξο – ΝΕ Φλώρινας). Η επιγραφή αυτή ήταν η αφορμή να δεχθούν επίθεση τα γραφεία τη νύχτα 13-14 Σεπτεμβρίου 1995 από πολίτες, με την υποστήριξη του δημάρχου της πόλης μαζί με ένα μέρος του δημοτικού συμβουλίου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1995 ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελία Φλώρινας εναντίον τεσσάρων μελών του Ουράνιου Τόξου για «πρόκληση και διέγερση πολιτών σε αμοιβαία διχόνοια, με αποτέλεσμα τη διατάραξη της κοινής ειρήνης».  Η υπόθεση αυτή έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την καταδίκη της Ελλάδος στις 20 Οκτωβρίου 2005.

«Τα σκατώσατε με τη μακεδονική γλώσσα» – «Σας επιστρέφω το σκάτωμα» (vid)

Απόσπασμα της ανακοίνωσης

Έχουμε επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους διακηρύξει ότι είμαστε και παραμένουμε εναντίον της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κανένας στυγνός εκβιασμός δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνει την δημοκρατική βούληση του μακεδονικού λαού που πριν 27 χρόνια αποφάσισε ότι αυτό είναι το όνομα της χώρας του.

Είμαστε ευτυχείς που και πάλι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα έχουν τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση δεν είναι η καλύτερη για κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς παραπέμπει ανοικτά σε λογικές διαίρεσης και αλυτρωτισμού. Αυτές ακριβώς που θα έπρεπε να αποτρέπει. Είναι μια ημιτελής συμφωνία γιατί μεταξύ άλλων είναι γνωστό ότι γεωγραφικά προθέματα σε επίσημες ονομασίες κρατών ανά τον πλανήτη χρησιμοποιούνται ως «οχήματα» σε εθνικιστική ρητορεία και ανάλογες καταστροφικές πολιτικές.

Φίλης: Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα- Άδωνις: Είναι δυνατόν;

Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική ταυτότητα στην γειτονική χώρα αλλά είναι θλιβερό που πάσχισε μέχρι την τελευταία στιγμή να το αποφύγει για τη δική της επικράτεια, χρησιμοποιώντας φθηνά κόλπα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η νέα αλλαγή άρθρων του μακεδονικού συντάγματος στην απέλπιδα προσπάθεια να αποσυνδεθούν οι εθνικά Μακεδόνες εντός συνόρων από εκείνους στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και η διαρκής επίκληση της αρχαιότητας, με την οποία οι σημερινοί Έλληνες έχουν ακριβώς την ίδια σχέση με αυτή που έχουν οι σύγχρονοι Μακεδόνες. Απολύτως καμία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις