Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Για πάντα Μακεδόνες” – Άτυπη εκστρατεία Ζάεφ για το δημοψήφισμα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Για πάντα Μακεδόνες” – Άτυπη εκστρατεία Ζάεφ για το δημοψήφισμα

Δεν έχει σκοπό να περιμένει πολύ ο Ζόραν Ζάεφ και γεμάτος αισιοδοξία οδεύει προς το δημοψήφισμα. Το πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα αλλά και το τι θα ερωτηθούν ακριβώς οι πολίτες, είναι απόφαση της Βουλής. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, με τις διαδικασίες να ξεκινούν αμέσως μετά την […]

Δεν έχει σκοπό να περιμένει πολύ ο Ζόραν Ζάεφ και γεμάτος αισιοδοξία οδεύει προς το δημοψήφισμα. Το πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα αλλά και το τι θα ερωτηθούν ακριβώς οι πολίτες, είναι απόφαση της Βουλής.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, με τις διαδικασίες να ξεκινούν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης.

Όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, από την ανακοίνωση μέχρι το δημοψήφισμα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο μήνες αλλά όχι πάνω από τρεις.

Στόχος του είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.

Σκοπιανό: Ετοιμοπόλεμος ο Ζάεφ για το δημοψήφισμα (vid)

Ο Ζάεφ σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, έσπευσε να εκφράσει δημοσίως την ενόχλησή του για την στάση της ΕΕ.

«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει, αρκετά δίκαιο» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΕΕ, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα, αλλά υπό όρους και μελλοντικά.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία» και πρόσθεσε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν «πιο ακριβείς προτάσεις που θα ενθάρρυναν περισσότερο τους πολίτες μας, ενόψει και του δημοψηφίσματος».

Σκοπιανό: «Υποχρεωτικό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

«Αυτό που θέλει η Ευρώπη, είναι η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε τονίζοντας ότι μερικές φορές κράτη που είναι εκτός ΕΕ πιστεύουν περισσότερο στις αξίες της Ευρώπης από ό,τι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση.

«Αν ο κ. Ιβανόφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. Η εκ νέου κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων μετά την άρνηση του προέδρου να την υπογράψει, είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στο Πρίλεπ, είπε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα. Σε συνεργασία με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες θα αποφασίσουμε αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα, οπωσδήποτε όμως το αποτέλεσμά του θα είναι υποχρεωτικό».

Σκοπιανό: Απειλές Καμμένου και απόλυτη σιωπή από το Μαξίμου

«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα αυτό το ζήτημα. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Μια «άτυπη» εκστρατεία

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Ζάεφ απευθύνθηκε σε πολίτες της πΓΔΜ ως «Μακεδόνας».

«Είμαι Μακεδόνας και σας καλώ όλους Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Βλάχους, Ρομά, Βόσνιους και όλους τους υπόλοιπους, όλους εσάς – πείτε “Ναι” στο μέλλον μας», αναφέρει το Balkan Insight.

Οι βουλευτές της πΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν τη συμφωνία με 69 από τους 120 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, όμως ο Γκιόργκι Ιβάνοφ και το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE, την καταδίκασαν ως προδοτικό ξεπούλημα.

Άδωνις: Ο Τσίπρας έδωσε τη Μακεδονία για τις συντάξεις

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η ΕΕ έδωσε στη Μακεδονία πρόσκληση υπό όρους για την έναρξη μακρόπνοων συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης διαφόρων μεταρρυθμίσεων.

«Μακεδονική γλώσσα – προστατευμένη και ενισχυμένη, μια για πάντα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μακεδονική ταυτότητα, Erga Omnes», ήταν το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του Facebook του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ το Σαββατοκύριακο.

Συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία του, μέσα στο ψηλό μνημείο “Makedonium” στο Κρούσοβο, αφιερωμένο στην εξέγερση του Ίλιντεν ενάντια στις δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1903, μια σημαντική στιγμή στον αγώνα για την ανεξαρτησία της πΓΔΜ.

Ζάεφ: Εξασφαλίσαμε πλήρη αναγνώριση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας

Μια άλλη θέση στον κυβερνητικό ιστότοπο, συνοδευόμενη από μια φωτογραφία του Ζάουφ και του Αλέξη Τσίπρα, από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, που έγινε τον περασμένο μήνα, έχει ως εξής: «Με τη συμφωνία, έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι είμαστε Μακεδόνες, χωρίς κανένα περιορισμό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις