Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι απλώς ένα ακόμη επεισόδιο στον μακρύ κατάλογο των ελληνικών σκανδάλων. Είναι το κρυστάλλινο αποτύπωμα ενός μηχανισμού που λειτουργούσε χρόνια στις παρυφές της θεσμικής νομιμότητας, με κομματικές πλάτες, διοικητική ανοχή και ευρωπαϊκά κονδύλια για πλιάτσικο. Η επικοινωνιακή διαχείριση του σκανδάλου από την κυβέρνηση κινείται μεταξύ δύο πόλων: από τη μία, η ρητορική περί «ατομικών ευθυνών» και fast track διαδικασιών επιστροφής των χρημάτων. Από την άλλη, η απόπειρα αποπολιτικοποίησης ενός φαινομένου που φαίνεται να έχει και δομή και πολιτική κάλυψη. Όμως οι αποκαλύψεις, οι ηχογραφήσεις και οι διάλογοι είναι πλέον αδιάψευστοι μάρτυρες: δεν πρόκειται για αυθαίρετες πράξεις ορισμένων «κακών υπαλλήλων». Πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα — με σχέδιο, με επαφές, με «τηλέφωνα από πάνω».
Ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα Κασσελάκη: Αποχωρούν Καρανίκας και Αντώναρος
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: το σύστημα «παραγωγής» ανύπαρκτων ζώων, «μαγειρέματος» επιδοτήσεων και παραπλάνησης κοινοτικών μηχανισμών είχε χαρακτήρα διαρκούς μεθόδευσης. Δεν πρόκειται για τυχαία παράκαμψη πρωτοκόλλων αλλά για οργανωμένη πρακτική. Κι αυτό είναι πολιτική επιλογή, όχι απλή διοικητική αμέλεια. Η κυβέρνηση, υπό πίεση, προσπαθεί να μεταφέρει το κέντρο βάρους στην επόμενη μέρα. Μιλά για μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, για συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς, για «εκκαθάριση». Όμως η κοινή γνώμη δεν ξεχνά: το σκάνδαλο ξέσπασε επί θητείας της, καλύφθηκε αρχικά, αποσιωπήθηκε για μήνες και αποκαλύφθηκε μόνο όταν το βάρος των αποδείξεων έγινε συντριπτικό. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποιοι έπαιρναν τα χρήματα. Είναι ποιοι τους το επέτρεπαν — ή ακόμα χειρότερα, ποιοι το οργάνωναν.
Η αντιπολίτευση επιχειρεί να αναδείξει τον θεσμικό χαρακτήρα της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ζητούν προκαταρκτική επιτροπή, το ΚΚΕ βλέπει βαθιές ρίζες διαπλοκής, ενώ η Νέα Αριστερά ζητά πλήρη διαφάνεια στις ηχογραφήσεις. Κανείς δεν πείθεται πλέον ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε. Και αν γνώριζε και δεν αντέδρασε, τότε είναι συνένοχη. Αν δεν γνώριζε, τότε είναι επικίνδυνα ανίκανη.
Ανδρουλάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν αποτύχατε. Σας έπιασαν»
Το πολιτικό διακύβευμα είναι προφανές: όχι μόνο το μέγεθος του σκανδάλου, αλλά το γεγονός ότι θίγει την καρδιά της σχέσης κράτους – πολίτη. Ο αγρότης που περιμένει επιδότηση δεν θα ξεχάσει ότι κάποιοι έπαιρναν χωρίς να έχουν ζώα. Ο φορολογούμενος δεν θα ξεχάσει ότι κάποιοι «μοίραζαν» ευρωπαϊκά χρήματα για πολιτικό όφελος. Και ο πολίτης συνολικά δεν θα ξεχάσει ότι ακόμα και σήμερα ο δημόσιος μηχανισμός λειτουργεί με πολιτικά τηλέφωνα, κομματικά ρουσφέτια και καθεστωτικές λογικές. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει την ατζέντα, μιλώντας για «θετικά μέτρα» και «μεταρρυθμίσεις». Ανακοινώνει νομοθετικές ρυθμίσεις, επενδύσεις, εξαγορές, ακόμη και… την εξυγίανση της ζώνης Γ για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Πρόκειται για μια προσπάθεια πολιτικής αντιπερισπασμού, η οποία δεν αναιρεί, όμως, τη βαρύτητα του σκανδάλου.
Και ενώ στο Μαξίμου μετρούν τις πολιτικές απώλειες και αναζητούν γραμμή άμυνας, στο εσωτερικό της ΝΔ εντείνεται η ανησυχία. Βουλευτές προειδοποιούν ότι η υπόθεση δεν θα ξεχαστεί γρήγορα και ότι τα χτυπήματα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι πλέον διαδοχικά. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι παρακολουθήσεις, οι ελλείψεις σε θεσμική λογοδοσία — όλα επανέρχονται στη δημόσια συζήτηση με φόντο τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Από την άλλη, η κοινωνία είναι κουρασμένη από την ατιμωρησία. Δεν αρκούν πια οι «παραιτήσεις» ή η εκχώρηση ευθυνών σε «κάποιους». Το πολιτικό σύστημα θα κριθεί όχι από το τι λέει, αλλά από το πώς θα λογοδοτήσει. Και για πρώτη φορά εδώ και καιρό, φαίνεται ότι το φάντασμα της παραγραφής δεν θα είναι αρκετό για να διασωθούν οι υπεύθυνοι. Το ερώτημα που μένει είναι αν θα αποδοθούν πραγματικά ευθύνες — και κυρίως σε ποιο επίπεδο. Γιατί η συγκάλυψη δεν είναι λιγότερο ένοχη από τη διαφθορά. Και η θεσμική ανοχή δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από την παρανομία.
Νέοι διάλογοι – «φωτιά» στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ
Οι νέοι διάλογοι περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αποτυπώνοντας το «αλισβερίσι» μεταξύ παραγόντων και αγροτών στην Κρήτη. Στο μεταξύ, την ώρα που στην πρώτη δίκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η εισαγγελέας επισημαίνει ότι δεν ισχύει το αξιόποινο για τους κατηγορούμενους, η κυβερνητική πρωτοβουλία για συγκρότηση task Force με ζητούμενο την «επιστροφή και του τελευταίου ευρώ» και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ώστε το φθινόπωρο να υπάρχει σαφής εικόνα ως προς την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Την πολιτική πρωτοβουλία για σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου η οποία με ταχύτητα θα διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής αγροτικών επιδοτήσεων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως όσοι δεν ήταν νόμιμα δικαιούχοι θα κληθούν να τις επιστρέψουν.
Ακολουθούν οι συνομιλίες:
Στις συνομιλίες περιλαμβάνονται διάλογοι ανάμεσα στον πρώην αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρη Ζερβό και τον Γιώργο Ξυλούρη (Πρόεδρο Κοιν. Συνεταιριστικών Οργανώσεων Σουλτανίνας) – με τον δεύτερο να εκφράζει ανησυχία για τους ελέγχους.
ΖΕΡΒΟΣ: Αυτός είναι φίλος του Λευτέρη. Κανονικός φίλος του Λευτέρη.
Β.: Να πεις στον Κ. να πάρουν οι Ζωνιανοί τα δικαιώματα με 10 ευρώ και να σου κανονίσω εγώ να τα πουλήσουν με 30 ευρώ.
ΖΕΡΒΟΣ : Μιλήστε μαζί και κανονίστε τα όλα.
«Ο γκεσταμπίτης με έδωσε»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ: Αν εθαρείται, εγώ επί ΣΥΡΙΖΑ, επάλευα.
ΕΛ. ΖΕΡΒΟΣ: Εγώ σου είπα να κάνω τον έλεγχο;
Γ. ΞΥΛΟΥΡΗΣ: Γιατί ήθελες εσύ να μου κάνουν έλεχγο, επειδή είμαι κοντά στον υπουργό;
Να γ@@@@ ο υπουργός και όλοι. Και καταστράφηκα απίς και μπήκε ο Αυγενάκης. Με βάνει και κάνω της Τυχεροπούλου μήνυση. Ο Παπαδάκης Γρύλλος ο γκεσταμπίτης με έδωσε.
⮕31.12.24 ΓΡΥΛΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (Συνδικαλιστής ΟΠΕΚΕΠΕ) – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΕΡΒΟΣ (πρώην αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ)
ΖΕΡΒΟΣ: Λοιπόν ο έλεγχος είναι αναπόφευκτος. Έκανα μια κουβέντα, έβαλα τον Κ. μπροστά, δεν. Προσπαθώ να δω τώρα τι κλιμάκιο θα κατέβει. Ποιοι θα κατέβουν, πώς είναι. Θέλω να δεις τι θα κάνεις. Θα μιλήσω και με τον Τρουλλινό και θα σου πω.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μίλησα με τον Ζ. έχει ραντεβού με Μπαμπασίδη, θα μιλήσουνε.
ΖΕΡΒΟΣ: Θα τον πάρω τηλέφωνο και θα σου πω.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτω γίνεται πες της π@@@@ το εξάσατε.
ΖΕΡΒΟΣ: Εντάξει. 6 μήνες από παντού.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φίλε, εγώ το θεωρώ πες ότι είναι.
ΖΕΡΒΟΣ: Τι να κάνω τώρα; Δεν μπορώ αλλιώς.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπράβο αλλά πες του και συ γιατι εγώ του πα. Εγώ θεωρώ του λέω Γιάννη είναι σκόπιμο. Για να φάνε τους ψήφους του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Τώρα από εκεί και πέρα ξες.
ΖΕΡΒΟΣ: Αυτό! Θα τον φοβερίσω εγώ.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μίλησα πες και με τον Γρύλλο και στο χωριό με ορισμένους, μη βάλεις το όνομά μου γίνεται πες κακός χαμός.
«Είναι δυνατόν να τα πάρει από μένα;»
⮕21.12.2024 – Ξυλούρης Γεώργιος (Φραπές) και Κ. Π. με αναφορά σε Μπαγινέτα (γγ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)
Γιώργος Ξυλούρης: Δευτέρα, Τρίτη να… και κάτι του’ πα για τον Μπαγινέτα ότι με έκοψε και μου λέει “έχω πολλά παράπονα απ’όλους”, μου λέει. Αυτός μου λέει άμα δεν τα πάρει, δεν φτιάχνει δουλειά.
Κ.Π.: Α να μπράβο, ωραίος, ρε μου το πε κι εμένα αυτό ρε.
Γιώργος Ξυλούρης: Και του λέω, είναι δυνατόν να τα πάρει από μένα; Μόνο καμιά γεμιστήρα του λέω μπορεί να πάρει ο Μπαγινέτα. (γέλια).
⮕11.11.2024 Μπαμπασίδης Κυριάκος και Α.Γ. (αγροτοσυνδικαλιστής)
Μπαμπασίδης: Αυτό το παιδί θα του το φτιάξω, απλώς ρε συ εντάξει. Το κατάλαβες, δεν…
Γ.Α.: Ναι, ναι.
Μπαμπασίδης: Ναι. Ντάξει. Δεν ήθελα τώρα, επειδή ήταν και ο άλλος μπροστά. Θα του αφαιρέσω εγώ το τεμάχιο για να είναι εντάξει.
Α.: Σ’ ευχαριστώ.
⮕Δημήτρης Μελάς σε Γ. Α. (αγροτοσυνδικαλιστή)
Δημήτρης Μελάς: Εκείνο με τον γάιδαρο θα το κάνουμε, αλλά θα του μηδενίσουμε τα ζώα. Δεν θα φαίνεται ότι έχει γάιδαρο.
⮕03.01.2025 και 04.01.2025 μεταξύ Κυριάκου Μπαμπασίδη και Γιάννη Γλετζάκη, μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ
Κυριάκος Μπαμπασίδης – Γλεντζάκης Ιωάννης
Κυριάκος Μπαμπασίδης: Έλα, τι κάνεις; Τώρα εγώ σε πήρα για το εξής. Την Τρίτη, την Τετάρτη θα κάνουμε έλεγχο κάτω εκεί στο Ρέθυμνο. Στο Μυλοπόταμο. Αυτό, πώς το λέτε;
Γιάννης Γλετζάκης: Ναι, Ζωνιανά.
Κυριάκος Μπαμπασίδης: Ναι, Ζωνιανά και τα λοιπά. Να έχεις υπόψη σου κι εσύ.
⮕04.01.2025
«Γίνεται της π@@@ με τα ζα»
Γιάννης Γλετζάκης: Έχω μια ανησυχία. Λαμβάνω κάποια τηλέφωνα. Από τον έλεγχο, με τους ελέγχους. Μπορούμε να τον επάμε κανά μήνα πίσω; Γίνεται της π@@@ με τα ζα.
Κυριάκος Μπαμπασίδης: Γιάννη άκουσέ με. Αυτός ο έλεγχος έχει πάει και στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και παντού.
Γιάννης Γλετζάκης: Πάρε με στο WhatsApp.