ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πολιτική ευθύνη και το στοίχημα επιστροφής των χρημάτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πολιτική ευθύνη και το στοίχημα επιστροφής των χρημάτων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κρατικός έλεγχος για ανάκτηση των χαμένων ευρωπαϊκών πόρων

01.07.2025 | 09:51

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι απλώς μια υπόθεση κακοδιαχείρισης. Αποτελεί μια βαθιά πολιτική κρίση που πλήττει την ίδια τη ραχοκοκαλιά του κυβερνητικού αφηγήματος περί μεταρρυθμιστικής επάρκειας και κράτους δικαίου. Η υπόθεση, που αποκαλύπτει ένα πολυεπίπεδο σύστημα παράνομων επιδοτήσεων με “εικονικούς” δικαιούχους και κραυγαλέες αδράνειες, επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και, κυρίως, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επικοινωνεί ως προνομιακό της πεδίο. Η πρώτη απτή πολιτική συνέπεια ήταν το απότομο φρενάρισμα της δημοσκοπικής ανάκαμψης της ΝΔ. Ένα μικρό κύμα ανάκαμψης είχε αρχίσει να διαφαίνεται μετά τη δημοσκοπική σταθεροποίηση που επήλθε μετά το σοκ των Τεμπών. Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως επανέφερε την εικόνα εσωτερικής φθοράς, ενισχύοντας τη δυσπιστία απέναντι στο κυβερνητικό προσωπικό.

Η Νάταλι Κάρνιφ και η υπόθεση του «βιαστή με την τυρόπιτα»: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μία γυναίκα υπερασπίστηκε τον βιαστή μου»

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται ήδη αναστροφή του κλίματος μέσω μιας θετικής ατζέντας. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τη βαριά σκιά των παραιτήσεων και της πίεσης της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το θεσμικό έλλειμμα των τελευταίων δεκαετιών. Τόνισε παράλληλα δύο σημεία: την ενεργοποίηση τριών νέων ευρωπαϊκών Ταμείων ύψους 8 δισ. ευρώ και την ψηφιοποίηση των συμβάσεων εργασίας, με στόχο την απλοποίηση των προσλήψεων. Η σκιά όμως του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν βαριά. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με τη συμμετοχή της οικονομικής αστυνομίας και της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι ο εντοπισμός όλων των παράνομων επιδοτήσεων, η παρακράτησή τους από μελλοντικά ποσά και, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, δρομολογούνται νομοθετικές αλλαγές για τη διαλειτουργικότητα των μητρώων, την πιστοποίηση των πληρωμών και τον πολλαπλασιασμό των φυσικών ελέγχων.

Το ΠΑΣΟΚ κινείται ήδη προς την κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει ότι το κόμμα του θα προχωρήσει θεσμικά, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, φαίνεται διστακτικός ως προς την κατάθεση κοινής πρότασης, κάτι που επανέφερε στο προσκήνιο τις παλιές εντάσεις με τη Νέα Αριστερά. Από τα δικογραφικά στοιχεία, φαίνεται να προκύπτει ότι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δεν είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Αντιθέτως, αγνόησε πιέσεις και δεν υπέκυψε σε πολιτικές “εξυπηρετήσεις”, σύμφωνα με συνομιλίες που αποκαλύπτονται και φέρονται να δείχνουν ενόχληση των εμπλεκομένων από τη στάση του.

Πλεύρης: Όποιος έρχεται παράνομα στην Ελλάδα είτε θα επιστρέφει στη χώρα προέλευσης είτε θα μπαίνει φυλακή

Η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα πρότεινε την ενοχή και των 7 κατηγορουμένων, αποκλείοντας την καλή πίστη ως επιχείρημα υπεράσπισης. Όπως υπογράμμισε, τα χρήματα προέρχονταν από ευρωπαϊκά ταμεία και η ζημία αφορά την ΕΕ και όχι τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, πρότεινε περαιτέρω διερεύνηση για κακουργηματική απάτη αλλά και για το αδίκημα της απιστίας όσον αφορά τα στελέχη του οργανισμού, που αποδέχονταν ανεπαρκή ή ελλιπή δικαιολογητικά για καταβολές επιδοτήσεων. Το σκάνδαλο φέρνει στο προσκήνιο μια δομική παθογένεια: την αποτυχία του ελληνικού κράτους να προστατεύσει την έννοια του δημοσίου χρήματος. Η κυβέρνηση καλείται τώρα να επιλέξει: θα διαχειριστεί την κρίση ή θα τη μετατρέψει σε καταλύτη για πραγματική θεσμική κάθαρση; Ο χρόνος –και οι δικαστικές εξελίξεις– θα δώσουν την απάντηση.

Ετικέτες
Exit mobile version