Αν αγαπάτε τους υδατάνθρακες αλλά προσπαθείτε να τους αποφεύγετε στο πλαίσιο μιας πιο υγιεινής διατροφής, τα νέα είναι ευχάριστα. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, υπάρχει ένας απλός τρόπος να απολαμβάνετε τρόφιμα όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι πατάτες χωρίς ενοχές — και μάλιστα με οφέλη για την υγεία σας. Ο «μαγικός» τρόπος δεν είναι άλλος από μια αλλαγή στη μέθοδο προετοιμασίας αυτών των γευμάτων, η οποία μπορεί να μετατρέψει τα αμυλούχα τρόφιμα σε πιο χορταστικές και θρεπτικές επιλογές. Τρόφιμα όπως το ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά περιέχουν εύπεπτο άμυλο, το οποίο μετατρέπεται σε γλυκόζη κατά την πέψη και απορροφάται άμεσα, ανεβάζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όπως επισημαίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, η υπερκατανάλωση εύπεπτων αμύλων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δρ Maria L. Marco, μικροβιολόγο του Πανεπιστημίου UC Davis, αν τα εν λόγω τρόφιμα μαγειρευτούν και αφεθούν να κρυώσουν, μετατρέπονται σε τροφές με ανθεκτικό άμυλο. Τα ανθεκτικά άμυλα δεν πέπτονται εύκολα και περνούν από το λεπτό έντερο σχεδόν άθικτα, λειτουργώντας περισσότερο σαν φυτικές ίνες παρά σαν σάκχαρα.
Αυτό σημαίνει ότι:
-
Προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού
-
Δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα
-
Συμβάλλουν στον μεταβολισμό
-
Δρουν ως πρεβιοτικά, υποστηρίζοντας την υγεία του εντέρου
Η μέθοδος βήμα-βήμα
Ακολουθήστε τα εξής απλά βήματα για να αξιοποιήσετε τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου:
-
Μαγειρέψτε κανονικά τα ζυμαρικά, το ρύζι ή τις πατάτες.
-
Αφήστε τα να κρυώσουν στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα).
-
Αν δεν θέλετε να τα φάτε κρύα, ζεστάνετε τα ελαφρώς πριν την κατανάλωση (όχι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, για να διατηρηθεί το ανθεκτικό άμυλο).
Με αυτή την απλή πρακτική, τα αγαπημένα σας αμυλούχα φαγητά μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή σας χωρίς τύψεις, προσφέροντας ενέργεια, κορεσμό και οφέλη για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Αναθεωρήστε, λοιπόν, τη σχέση σας με τους υδατάνθρακες. Δεν είναι ο εχθρός — αρκεί να τους σερβίρετε με τον σωστό τρόπο.