Μετανάστες ΗΠΑ: Η Φλόριντα δημιουργεί το «Αλκατράζ των Αλιγάτορων»

ΚΟΣΜΟΣ

Μετανάστες ΗΠΑ: Η Φλόριντα δημιουργεί το «Αλκατράζ των Αλιγάτορων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μετανάστες ΗΠΑ: Υποστηρικτές των μεταναστών καταγγέλλουν νέα, ανεξέλεγκτη μορφή κράτησης εκτός ομοσπονδιακού πλαισίου.

24.06.2025 | 09:32

Η Πολιτεία της Φλόριντα ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου κέντρου κράτησης μεταναστών σε απομακρυσμένο σημείο των Έβεργκλεϊντς, με το παρατσούκλι «Αλκατράζ των Αλιγάτορων», αξιοποιώντας ένα παλαιό αεροδρόμιο ως χώρο προσωρινής κράτησης στο πλαίσιο της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η εγκατάσταση, αποτελούμενη από μεγάλες σκηνές και μελλοντικά πρόσθετα κτίσματα, υπολογίζεται πως θα κοστίζει στη Φλόριντα περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Τρίσια ΜακΛάφλιν. Η Πολιτεία, πάντως, μπορεί να ζητήσει μερική αποζημίωση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA). Ο γενικός εισαγγελέας της Φλόριντα και πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ, Τζέιμς Ούθμαϊερ, προώθησε το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η επικίνδυνη πανίδα της περιοχής —όπως οι αλιγάτορες και οι πύθωνες— καθιστά περιττή την αυξημένη φρούρηση. Όπως ανέφερε εκπρόσωπός του, οι εργασίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ να επιστρατεύσει τις τοπικές αρχές για την αύξηση της χωρητικότητας των κέντρων κράτησης και την ενίσχυση των δυνάμεων που μπορούν να συλλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες. Η έλλειψη πόρων έχει περιορίσει τις δυνατότητες μαζικών απελάσεων και το υπουργείο επιδιώκει κάθε εναλλακτικό τρόπο ενίσχυσης. Στόχος είναι η δημιουργία 5.000 επιπλέον κλινών στη Φλόριντα, τόσο στις Έβεργκλεϊντς όσο και σε ενδεχόμενες δευτερεύουσες εγκαταστάσεις. Η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, Ντανιέλα Λεβίν Καβά, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να αξιολογηθεί το σχέδιο, καθώς δεν έχει προηγηθεί επαρκής διάλογος. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι στόχος είναι η πρώτη φάση της εγκατάστασης —με σκηνές— να είναι λειτουργική ως τον Ιούλιο.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση Τραμπ κρατά περίπου 55.000 μετανάστες, έναντι 40.000 στο τέλος της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Τραμπ πιέζει το Κογκρέσο για περισσότερη χρηματοδότηση, καθώς —όπως δήλωσε ο επικεφαλής συντονιστής συνόρων Τομ Χόμαν— ο αριθμός των κλινών καθορίζει τον αριθμό των απελάσεων που μπορεί να επιτευχθεί. Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, δήλωσε: «Υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, εργαζόμαστε σε υπερταχύτητες για να προσφέρουμε οικονομικά αποδοτικές και καινοτόμες λύσεις που ανταποκρίνονται στην εντολή του αμερικανικού λαού για μαζικές απελάσεις παράτυπων εγκληματιών μεταναστών».

Ωστόσο, οργανώσεις υπεράσπισης μεταναστών καταγγέλλουν την κίνηση ως δημιουργία «ανεξάρτητου και ανεξέλεγκτου συστήματος κράτησης». Ο Μαρκ Φλέμινγκ, διευθυντής νομικής στρατηγικής του National Immigrant Justice Center, ανέφερε ότι η πρόχειρη εγκατάσταση σε σκηνές, χωρίς σχέδιο για επαρκές προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, αποδεικνύει την «απανθρωπιά» της προσέγγισης. «Αυτό το σχέδιο σοκάρει τη συνείδηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραδοσιακά, οι μετανάστες κρατούνται σε ιδιωτικές φυλακές ή σε τοπικές φυλακές με συμβάσεις με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ICE. Ωστόσο, η Φλόριντα κάνει ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ειδικό κέντρο για μετανάστες που συλλαμβάνονται από τοπικές αρχές για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Είμαι υπερήφανος που στηρίζω τον πρόεδρο Τραμπ και την υπουργό Νόεμ στην αποστολή τους να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε ο Ούθμαϊερ. «Το ‘Αλκατράζ των Αλιγάτορων’ και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις της Φλόριντα θα συμβάλουν καθοριστικά». Τα χρήματα από τη FEMA προέρχονται από κονδύλια της εποχής Μπάιντεν που προορίζονταν για την υποστήριξη τοπικών αρχών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούσαν μετανάστες κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας τους στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ επέκρινε τη χρήση αυτών των πόρων, ιδιαίτερα από τη Νέα Υόρκη, και φέτος επανέκτησε 80 εκατομμύρια δολάρια από τα συγκεκριμένα προγράμματα. Η πόλη έχει προσφύγει δικαστικά για την ανάκτησή τους.

Ετικέτες
Exit mobile version