Αποκαλούσαν στις διαδικτυακές τους συνομιλίες «πτώματα» τους παράτυπους μετανάστες, που ήθελαν και πλήρωναν αδρά για ταξίδι στην Ευρώπη. Τους παρέδιδαν ένα «βιβλίο» ή «τετράδιο», που σήμαινε στη «γλώσσα» τους διαβατήριο, αλλά και κάποια «κομμάτια», που σήμαιναν άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Στη διάρκεια ή στο τέλος του περιπετειώδους, ακριβοπληρωμένου ταξιδιού, οι κακοποιοί συγκέντρωναν τους μεταφερόμενους αλλοδαπούς, τους βιντεοσκοπούσαν, υποχρεώνοντάς τους να δηλώνουν ότι «όλα πήγαν καλά». Με αυτόν τον τρόπο, πέραν των άλλων, διαφήμιζαν την οργάνωσή τους (!) για να την προτιμούν και άλλοι παράτυποι μετανάστες.
Μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις
Ο λόγος για μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εδώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
23 συλλήψεις
Σε μια τεράστια επιχείρηση μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν 23 μέλη της οργάνωσης, η πλειοψηφία των οποίων είναι Σύροι και Αιγύπτιοι.
Παρουσία και ειδικού εμπειρογνώμονα της Europol, σε Αθήνα και Πειραιά, έγιναν οι 23 συλλήψεις, μεταξύ αυτών και του αρχηγού.
Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμα 26 ατόμων που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για δεκάδες αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
Κέρδη 5 εκατομμυρίων ευρώ
Από τις αρχές του 2024 δρούσε η οργάνωση και έφτασε σε κέρδη ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ τόσο γρήγορα. Η οργάνωση παρέδιδε στους «πελάτες» του κυκλώματος πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για μετακίνηση προς και από την Ελλάδα μέσω αεροπορικών πτήσεων και εναλλακτικά μέσω ξηράς ή ακτοπλοϊκώς. Είχαν στήσει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια παραποίησης – κατάρτισης πλαστών εγγράφων, καθώς και αποθηκευτικούς χώρους – «καβάτζες», ακόμη και σε διαμερίσματα και καταστήματά τους. Με εξειδικευμένες ηλεκτρονικές εφαρμογές, πλαστογραφούσαν και νόθευαν οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο. Εκτός από την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, χρησιμοποιούσαν και τη μέθοδο look-alike, για την ανεύρεση εγγράφων των οποίων οι πραγματικοί κάτοχοι εμφάνιζαν ομοιότητες με τους ενδιαφερόμενους.
Παράλληλα, για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, προχωρούσαν και στην κατάρτιση εγγράφων όπως άδειες εργασίας, διπλώματα οδήγησης κ.λπ., ώστε να διευκολύνουν την κίνηση των αλλοδαπών στην Ελλάδα. Σε μια άλλη παράμετρο, αναφέρεται ότι, προκειμένου να επιτευχθεί η είσπραξη των οικονομικών αμοιβών από τα εγγυητήρια – hawala, οι διακινητές απαιτούσαν από τους ενδιαφερόμενους την αποστολή φωτογραφιών ή βίντεο από την επιβίβαση και αποβίβασή τους, για την επιβεβαίωση της επιτυχίας της μεταφοράς τους.
Και από Αλβανία
Πραγματοποιούσαν επίσης μεταφορές και διά ξηράς (από την Αλβανία), αλλά και ακτοπλοϊκώς, μεταφέροντας ομάδες ατόμων που αποκρύπτονταν σε ειδικά διαμορφωμένη καμπίνα.
Ο «τιμοκατάλογος» κυμαινόταν ανάλογα με τη μεταφορά:
-
3.000 έως 6.000 ευρώ, ανά περίπτωση μεταφοράς εκτός ελλαδικού χώρου με αεροπορική πτήση
-
3.500 έως 8.000 ευρώ ανά περίπτωση εισόδου μέσω αεροπορικής πτήσης
-
1.500 έως 1.800 ευρώ για την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα δια ξηράς
-
600 έως 700 ευρώ για τη μεταφορά ακτοπλοϊκώς
-
15 ευρώ ημερησίως για την παροχή καταλύματος
Από τις έρευνες εντοπίστηκαν:
-
6 καταστήματα-βιτρίνες σε περιοχές της Αθήνας, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως εγγυητήρια για τις μεταφορές χρημάτων μέσω του συστήματος hawala
-
4 καταστήματα, εντός των οποίων αποθηκεύονταν και παραδίδονταν στους ενδιαφερόμενους τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
-
2 ταξιδιωτικά γραφεία, μέσω των οποίων εκδίδονταν αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους παράνομους αλλοδαπούς
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-
4.831 ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια, άδειες διαμονής, διπλώματα οδήγησης, visa κ.ά.)
-
Μετρητά και πλήθος από μήτρες ταξιδιωτικών εγγράφων
Η επιχείρηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της δράσης EMPACT 2.2 EASTMED του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ηγείται η χώρα μας.