Επίδομα αδείας 2025 υπολογισμός: Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι θα πάρουν αυξημένο φέτος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα αδείας 2025 υπολογισμός: Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι θα πάρουν αυξημένο φέτος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Επίδομα αδείας 2025 υπολογισμός: Η καλοκαιρινή άδεια πρέπει να δοθεί μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ης Σεπτεμβρίου

24.05.2025 | 18:29

Αυξημένο ποσό θα δουν φέτος στον τραπεζικό τους λογαριασμό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αποδοχών επηρεάζει άμεσα και το ύψος του επιδόματος αδείας. Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου 2025, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 830 ευρώ στα 880 ευρώ μικτά, γεγονός που ανεβάζει το επίδομα αδείας στα 589,41 ευρώ, έναντι 556,05 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία:

  • Ο εργαζόμενος δικαιούται ετήσια άδεια με αποδοχές, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη.

  • Η άδεια πρέπει να χορηγείται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής σχετικού αιτήματος.

  • Καλοκαιρινή άδεια πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον το 50% του προσωπικού μιας επιχείρησης στο διάστημα από 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Το επίδομα αδείας καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά κατά την περίοδο της άδειας, ανάλογα με τις αποδοχές του εργαζομένου.

Υπολογισμός επιδόματος αδείας

  • Για εργαζόμενους με μηνιαίο μισθό, το επίδομα αδείας αντιστοιχεί σε μισό μηνιαίο μισθό, χωρίς να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών.

  • Για εργαζόμενους με ημερομίσθιο ή άλλο τρόπο αμοιβής, αντιστοιχεί σε 15 ημερομίσθια, με ανώτατο όριο τις αποδοχές 13 ημερών.

Το ποσό αυτό προστίθεται στις τακτικές αποδοχές της άδειας, και αποτελεί δικαίωμα του εργαζομένου ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου), εφόσον πληροί τις χρονικές προϋποθέσεις. Δεν καταβάλλεται επίδομα αδείας σε πρόσωπα που, κατά το διάστημα της θερινής περιόδου, λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Η αύξηση του κατώτατου μισθού ενισχύει σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων κατά τη θερινή περίοδο και, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική στήριξης της εργασίας και ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης.

Exit mobile version