Σκληρή κριτική στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αφήνοντας αιχμές για μικροκομματική εκμετάλλευση ενός εθνικού τραύματος. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΕΝ, ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ ως «συνέχεια της αντίληψης Βελόπουλου», αναφερόμενος σε θεωρίες συνωμοσίας που –κατά την άποψή του– κυριάρχησαν στον δημόσιο λόγο τους προηγούμενους μήνες. «Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε επί 1,5 χρόνο συνοδοιπόρος της συνωμοσιολογικής ρητορικής, την οποία εγκατέλειψε ακόμα και ο ίδιος ο κ. Βελόπουλος την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Η πρότασή τους έρχεται ως απόηχος αυτής της γραμμής που έχει πλέον καταρρεύσει», υποστήριξε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής –που στρέφεται κατά του πρώην υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, του Χρήστου Σπίρτζη και των υφυπουργών τους– έρχεται σε μια περίοδο που η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ενδεχομένως να παρεμβαίνει σε μια ούτως ή άλλως θεσμικά κατοχυρωμένη διαδικασία.
«Μια σοβαρή αντιπολίτευση οφείλει να περιμένει την ολοκλήρωση της ανάκρισης, αντί να προκαλεί προανακριτικές στη βάση κάθε συγκυριακής πίεσης. Αν θες να είσαι πολιτικά υπεύθυνος, περιμένεις τα πορίσματα της Δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η δικαστική ανεξαρτησία παραμένει απόλυτη και ότι το τι θα ειπωθεί σε πολιτικό επίπεδο δεν δεσμεύει τα αρμόδια δικαστικά όργανα: «Οι δικαστές δεν επηρεάζονται από πολιτικές δηλώσεις. Αν προκύψουν στοιχεία που θεμελιώνουν ποινικές ευθύνες, η δικογραφία επιστρέφει στη Βουλή, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».
Αναφερόμενος στην ουσία της νομικής επιχειρηματολογίας που προβλήθηκε, ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε ότι η έννοια του κακουργήματος προϋποθέτει πρόθεση (δόλο), επισημαίνοντας ότι η γενικευμένη διάχυση των ευθυνών εγκυμονεί τον κίνδυνο να καταλήξει σε πλήρη ατιμωρησία. «Δεν μπορούμε να συζητούμε για κακουργηματικές ευθύνες χωρίς την ύπαρξη δόλου. Η διάχυση ποινικών ευθυνών οδηγεί σε μια κατάσταση όπου κανείς δεν τιμωρείται – και αυτό αντιβαίνει στην αρχή της προσωπικής ποινικής ευθύνης», εξήγησε. Κλείνοντας, ο υπουργός σημείωσε ότι η ανακριτική διαδικασία για την τραγωδία στα Τέμπη αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης: «Παρά τις αμφισβητήσεις, η ανάκριση έχει δείξει ότι γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι θεσμική αυτοσυγκράτηση και σεβασμός στον ρόλο της Δικαιοσύνης».