Ένταση προκάλεσε στη Βουλή η τοποθέτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, με αφορμή την αναφορά του σε «πραγματωμένη διχοτόμηση» της Κύπρου από το 1974, πυροδοτώντας αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση και επαναφέροντας στο προσκήνιο τη λεπτή ισορροπία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο Κυπριακό. Αφορμή στάθηκε η παρέμβαση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία, ο οποίος, αναφερόμενος στην τουρκική στάση, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «ονειρεύεται τη διχοτόμηση της Κύπρου». Ο Δημήτρης Καιρίδης παρενέβη, τονίζοντας ότι η διχοτόμηση δεν αποτελεί επιθυμία, αλλά ήδη συντελεσμένο γεγονός, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία την έχει επιβάλει παράνομα από το 1974».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από τον κ. Καζαμία όσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, οι οποίοι κατηγόρησαν τον κ. Καιρίδη ότι ευθυγραμμίζεται –έστω και ρητορικά– με τη ρητορική της Άγκυρας, προσδίδοντας στη σημερινή κατάσταση της Κύπρου χαρακτήρα τετελεσμένου. Σε δήλωσή του, ο Δημήτρης Καιρίδης επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, διευκρινίζοντας ότι η χρήση του όρου «διχοτόμηση» δεν σήμαινε αποδοχή της κατάστασης, αλλά περιγραφή μιας τραγικής και διαρκούς πραγματικότητας, η οποία –όπως τόνισε– δεν είναι όνειρο, αλλά εφιάλτης για τον κυπριακό Ελληνισμό.«Η Τουρκία κατέχει παράνομα μεγάλο μέρος της Κύπρου από το 1974. Αυτονόητο καθήκον όλων μας είναι ο αγώνας ενάντια στην παράνομη κατοχή και υπέρ της επανένωσης της Μεγαλονήσου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Καιρίδης. «Όπως θα διαπιστώσει κάθε καλόπιστος αναγνώστης των πρακτικών, η ένστασή μου αφορούσε τη ρομαντική διατύπωση ότι πρόκειται για “όνειρο” του Ερντογάν. Αυτό που βιώνει η Κύπρος εδώ και πενήντα χρόνια είναι ένας διαρκής εφιάλτης, όχι ένας μακρινός σχεδιασμός», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις Καιρίδη άγγιξαν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πτυχή του Κυπριακού, καθώς ο όρος «διχοτόμηση» έχει επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική ηγεσία, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ως επιθυμητό πολιτικό αποτέλεσμα, ενώ για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία συνιστά απορριπτέο σενάριο που αντιβαίνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, τόσο σε ρητορικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, στηρίζει με συνέπεια την επανένωση του νησιού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως έχει κατοχυρωθεί σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή λύσης δύο κρατών ή μονιμοποίησης της κατοχής.
Δείτε τον διάλογο σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής:
Καιρίδης: «Δεν θα χρησιμοποιούσα κ. Καζαμία για τον κ. Ερντογάν το ρήμα ονειρεύεται διχοτόμηση. Τη διχοτόμηση πολύ φοβάμαι την έχει πραγματοποιήσει από το 1974, αλλά μην επιμείνουμε σε αυτό. Καταλαβαινόμαστε…».
Καζαμίας: Με συγχωρείτε αλλά αυτό που λέτε είναι σοβαρό. Έχετε και έναν υπουργό στην κυβέρνηση της ΝΔ που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος με το όνομα που δίνει η Τουρκία. Η διχοτόμηση δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί και δεν πρέπει με ηττοπάθεια να δέχεται οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοσδήποτε βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου αυτά που πρεσβεύει και επιθυμεί να πραγματοποιήσει η Τουρκία στην Κύπρο. Είναι τρομακτικό αυτό που είπατε. Διαφωνώ εντελώς και πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και διαρκώς ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν
Καιρίδης: Eνάντια προφανώς είμαστε όπως όλοι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας ζει στην πραγματικότητα που επιλέγει να ζήσει
Καζαμίας: Η πραγματικότητα είναι υπό διαμόρφωση διαρκώς στις διεθνείς σχέσεις και εμείς δεν θα την ανεχθούμε
Καιρίδης: Δεν θα την ανεχθείτε και μπράβο αλλά είναι πραγματικότητα δυστυχώς και πρέπει να λειτουργήσουμε .
Καζαμίας: Δική σας ερμηνεία
Καιρίδης: Δική μου ερμηνεία. Είναι και άλλες επιστήμες που μπορούν να βοηθήσουν ενίοτε στην πρόσληψη της πραγματικότητας
Ζερβέας: Δεν υπάρχει διχοτόμηση υπάρχει παράνομη κατοχή
Κατρίνης: όλοι έχουμε αναγνωρίσει παράνομη κατοχή, όχι διχοτόμηση
Καιρίδης: Και παράνομη διχοτόμηση
Κατρίνης: Οχι. Παράνομη κατοχή
Καιρίδης: Και παράνομη διχοτόμηση ενάντια στην οποία εγώ παλεύω εσείς μην παλεύετε
Καζαμίας: τώρα το διορθώνετε. Αλλο είπατε πριν. Καλό είναι να τα ανακαλείτε.
Καιρίδης: Εσείς μιλάτε για όνειρα εγώ μιλώ για εφιάλτη.
Καζαμίας: Δεν είπατε αυτό. Και ο εφιάλτης κακό όνειρο είναι και δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί Εσείς είπατε ότι είναι πραγματικότητα η διχοτόμηση. Το ανακαλείτε και καλώς!
Καιρίδης: Προφανώς δεν έχετε έχετε πάει στην Κύπρο.
Καζαμίας: Πώς δεν έχω πάει. Έχω πάει στην Κύπρο. Τι θέλετε να πείτε;
Καιρίδης: Και δεν έχετε δει τους Τούρκους στρατιώτες; Δεν έχετε δει την διχοτόμηση
Καζαμίας: Τα έχω δει όλα
Καιρίδης: Άρα;
Καζαμίας: Τι άρα;
Καιρίδης: Άρα δεν υπάρχουν;
Καζαμίας: Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε
Καιρίδης: Όχι θα επιμείνω. Δεν υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες στην Κύπρο; Υπάρχουν όνειρα του Ερντογάν ;
Καζαμίας: Είναι παράνομη κατοχή και πρέπει να αντιστεκόμαστε
Κατρίνης: είναι παράνομη κατοχή
Καιρίδης: Διαφωνεί κανείς στο παράνομο;
Κατρίνης: Αλίμονο! Αλίμονο να αποστούμε από την θέση ότι η χώρα θεωρεί παράνομη κατοχή της Κύπρου. Αλίμονο και δεν θέλω να συνεχιστεί. Αλίμονο!.
Καιρίδης: Εγώ που πάω στην Κύπρο συνεχώς και βλέπω τον Τούρκο εκεί μιλώ για εφιάλτη και όχι ότι ονειρεύεται ο Ερντογάν.