Σημαντική ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δίνει η παράταση του μέτρου που προβλέπει έκπτωση φόρου εισοδήματος έως και 16.000 ευρώ για δαπάνες ανακαίνισης, συντήρησης και αναβάθμισης κτιρίων και για το έτος 2025. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη λάβει την απόφαση και απομένει πλέον η τυπική ψήφιση της σχετικής διάταξης. Το φορολογικό όφελος κατανέμεται σε ορίζοντα πενταετίας, επιτρέποντας στον φορολογούμενο να μειώσει τον φόρο που του αναλογεί κάθε χρόνο, εφόσον έχει πραγματοποιήσει επιλέξιμες δαπάνες για εργασίες στο ακίνητό του. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που το 2025 πραγματοποιεί δαπάνες 3.000 ευρώ για ανακαίνιση και έχει φόρο εισοδήματος 4.000 ευρώ το 2026, θα καταβάλει τελικά μόλις 1.000 ευρώ φόρο, καθώς οι υπόλοιπες 3.000 ευρώ θα καλυφθούν μέσω του μέτρου.
Το ευνοϊκό αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει από απλές εργασίες όπως βάψιμο, μέχρι πιο σύνθετες ενεργειακές και τεχνικές αναβαθμίσεις, όπως θερμομόνωση, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, αντικατάσταση κουφωμάτων ή άλλες εργασίες συντήρησης και ασφάλειας. Κοινή προϋπόθεση για την έκπτωση φόρου είναι η έκδοση αποδείξεων και πληρωμή μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτα ή κατάθεση), διασφαλίζοντας έτσι και τη διαφάνεια στη συναλλαγή.
Βασικές προϋποθέσεις:
Για να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες:
-
Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης είναι 16.000 ευρώ και κατανέμεται σε 5 χρόνια.
-
Το μέγιστο 1/3 των δαπανών μπορεί να αφορά την αγορά υλικών, ενώ τα 2/3 πρέπει να αφορούν την παροχή υπηρεσιών (εργασία).
-
Το μέτρο δεν συνδυάζεται με άλλα προγράμματα επιδότησης ενεργειακής αναβάθμισης (όπως το «Εξοικονομώ»), ώστε να μην υπάρξει διπλή ενίσχυση για την ίδια δαπάνη.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, «υπάρχει ανάγκη για χιλιάδες συμπολίτες μας να βρουν μια ανακαινισμένη, προσιτή στέγη», με το μέτρο να στοχεύει αφενός στην αναβάθμιση του παλαιού κτιριακού αποθέματος, αφετέρου στην ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα σε επαγγέλματα όπου καταγράφεται ιστορικά υψηλό ποσοστό αδήλωτων εργασιών, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές κ.ά.
Ο κ. Τσάπαλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Αυτό το μέτρο δεν είναι μόνο κοινωνικής αλλά και φορολογικής σημασίας». Με την παράταση για το 2025, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τη διαφάνεια στην αγορά υπηρεσιών μικρής κλίμακας και να κινητοποιήσει ιδιοκτήτες να επενδύσουν στη βελτίωση της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό όφελος για την τσέπη τους.