Παχυσαρκία στην Ελλάδα: Γιατί διαμαρτύρονται οι παθολόγοι – διαβητολόγοι

ΕΛΛΑΔΑ

Παχυσαρκία στην Ελλάδα: Γιατί διαμαρτύρονται οι παθολόγοι – διαβητολόγοι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Οι παθολόγοι-διαβητολόγοι αντιδρούν στην απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να αναθέσει τη διαχείριση της παχυσαρκίας ενηλίκων σε ενδοκρινολόγους

16.05.2025 | 09:27

Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει η Ένωση Παθολόγων Διαβητολόγων Ελλάδος αναφορικά με το νέο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας των ενηλίκων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προλαμβάνω». Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, η απόφαση του Υπουργείου να αναθέσει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης της παχυσαρκίας στους ενδοκρινολόγους παραβλέπει τόσο την πραγματικότητα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα όσο και τον καθοριστικό ρόλο που έχουν διαχρονικά οι παθολόγοι-διαβητολόγοι στη φροντίδα σχετιζόμενων χρόνιων νοσημάτων. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ένωση επεσήμανε ότι η ειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη αναγνωρίζεται στους παθολόγους μέσα από επίσημες διαδικασίες, και ότι οι επαγγελματίες αυτοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων δομών του ΕΣΥ, λειτουργώντας διαβητολογικά ιατρεία και καλύπτοντας κρίσιμες ανάγκες, ιδιαίτερα σε επαρχιακές περιοχές και νησιά. Επιπλέον, σε συνεργασία με παθολόγους και γενικούς ιατρούς χωρίς τυπική εξειδίκευση αλλά με σχετική γνώση, επιτελούν ένα κρίσιμο έργο στην αντιμετώπιση τόσο του διαβήτη όσο και της παχυσαρκίας.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση, οι παθολόγοι-διαβητολόγοι ασχολούνται ήδη με την παχυσαρκία στο πλαίσιο της ολιστικής αντιμετώπισης των ασθενών τους, αναγνωρίζοντας τη στενή της σύνδεση με τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την προληπτική ιατρική. Η ανάθεση του νέου προγράμματος αποκλειστικά στους ενδοκρινολόγους, σύμφωνα με την Ένωση, συνιστά μια αποσπασματική προσέγγιση που αγνοεί τις ιδιαίτερες συνθήκες και ελλείψεις του ελληνικού συστήματος υγείας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο διογκούμενο πρόβλημα της υποστελέχωσης των διαβητολογικών ιατρείων, το οποίο αποδίδεται μεταξύ άλλων στην έλλειψη κινήτρων για την επιλογή της Παθολογίας ως ειδικότητα από νέους ιατρούς, καθώς και στα γραφειοκρατικά εμπόδια για την εξειδίκευση στη Διαβητολογία από το 2016. Η Ένωση προειδοποιεί πως, εάν δεν ληφθούν άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες, υπάρχει κίνδυνος πλήρους αποδιάρθρωσης των αντίστοιχων ιατρείων και υπηρεσιών εντός λίγων ετών.

Παράλληλα, υπενθυμίζει την έλλειψη πρόσβασης των ατόμων με διαβήτη σε εξειδικευμένα ιατρεία, όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά ακόμη και σε μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως τονίζουν, οι παθολόγοι αποτελούν έναν από τους βασικότερους πυλώνες της νοσοκομειακής ιατρικής, και η υποβάθμιση του ρόλου τους, ειδικά σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα, συνιστά σημαντική απώλεια για τη Δημόσια Υγεία. Με βάση τα παραπάνω, η Ένωση Παθολόγων Διαβητολόγων Ελλάδος ζητά άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις και να συμβάλει στην εύρεση ρεαλιστικών λύσεων που θα εξασφαλίζουν την ουσιαστική και διεπιστημονική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη στην Ελλάδα.

Ετικέτες
Exit mobile version