Τραμπ για Γαλλία: Χωρίς εμάς η Ευρώπη θα μιλούσε γερμανικά

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Γαλλία: Χωρίς εμάς η Ευρώπη θα μιλούσε γερμανικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σχόλια με αιχμές για τη Γαλλία και τους εορτασμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

15.05.2025 | 18:06

Με σχόλια που προκάλεσαν αντιδράσεις και ειρωνείες προς τους Ευρωπαίους συμμάχους, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στον ρόλο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποβαθμίζοντας τη συνεισφορά των άλλων κρατών και δη της Γαλλίας. Μιλώντας από την αμερικανική στρατιωτική βάση αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι χωρίς την επέμβαση των Αμερικανών, «οι Ευρωπαίοι θα μιλούσαν σήμερα γερμανικά – ίσως και λίγα ιαπωνικά». Τα σχόλια του Τραμπ έγιναν ενώπιον στρατιωτικού ακροατηρίου, με αφορμή την επέτειο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη (8 Μαΐου 1945). Χρησιμοποιώντας δηκτικό ύφος, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν τιμούν επαρκώς τον καθοριστικό τους ρόλο στη νίκη επί των δυνάμεων του Άξονα, ενώ δεν δίστασε να ειρωνευτεί τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τους επίσημους εορτασμούς στη Γαλλία.

«Αγαπάμε τη Γαλλία, αλλά…»

«Αγαπάμε τη Γαλλία, έτσι δεν είναι; Αλλά νομίζω ότι κάναμε λίγο περισσότερα για να κερδίσουμε τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο. Μάλιστα, μιμήθηκε τη γαλλική προφορά του Μακρόν λέγοντας: «Ντόναλντ, γιορτάζουμε τη νίκη μας επί των Γερμανών», για να σχολιάσει χαμογελώντας: «Δεν είναι υπέροχο;». Αναφερόμενος στην εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στη Γαλλία το 1940, τόνισε ειρωνικά: «Όταν ο Χίτλερ μιλούσε από τον Πύργο του Άιφελ, δεν νομίζω πως ήταν από τις καλύτερες στιγμές τους». Επανέλαβε δε την πρότασή του για καθιέρωση εθνικής αργίας στις ΗΠΑ προς τιμήν της νίκης στον πόλεμο.

Ο Τραμπ επανέλαβε την άποψή του ότι χωρίς την αμερικανική επέμβαση, οι Ευρωπαίοι δεν θα είχαν καταφέρει να ανατρέψουν το ναζιστικό καθεστώς, παραγνωρίζοντας όμως την τεράστια συμβολή τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και –κυρίως– της Σοβιετικής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν επισήμως στον πόλεμο τον Δεκέμβριο του 1941, μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Μέχρι τότε, υποστήριζαν έμμεσα τις συμμαχικές δυνάμεις μέσω οικονομικής και υλικοτεχνικής βοήθειας. Η πιο εμβληματική τους στρατιωτική εμπλοκή στην Ευρώπη υπήρξε η απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μουσείου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου των ΗΠΑ, οι αμερικανικές απώλειες ανήλθαν σε 416.800 στρατιώτες, έναντι 383.600 του Ηνωμένου Βασιλείου και 8,8 έως 10,7 εκατομμυρίων της Σοβιετικής Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ επιμένει στην ανάγκη «αναγνώρισης» της αμερικανικής συνεισφοράς με μεγαλύτερη εθνική προβολή.

Exit mobile version