Μητσοτάκης Βερολίνο: Ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Καγκελάριο Μερτς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βερολίνο: Ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Καγκελάριο Μερτς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης Βερολίνο: Eurofighter, μεταναστευτικό και μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα

13.05.2025 | 10:02

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο, σηματοδοτεί μια νέα φάση στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Στο τραπέζι των συνομιλιών αναμένεται να τεθούν καίρια ζητήματα, όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, το μεταναστευτικό, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και η στρατηγική άμυνας της ΕΕ. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τη Γερμανία, μετά από μια δεκαετία εντάσεων και αμοιβαίας καχυποψίας. Η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και η πρόοδος σε τομείς όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, λειτουργούν ως εφαλτήριο για μια νέα εποχή συνεργασίας. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η προσωπική σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Μητσοτάκη και Μερτς. Από την εποχή της ανάληψης της ηγεσίας του CDU από τον Γερμανό Καγκελάριο, οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί επανειλημμένα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Βαλένθια, οικοδομώντας έναν κοινό δίαυλο επικοινωνίας.

Ο κ. Μερτς, εξάλλου, έχει αναφερθεί επανειλημμένα με θετικά σχόλια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν η ίδρυση Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – κατά τα πρότυπα της ελληνικής εμπειρίας, την οποία είχε συζητήσει απευθείας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μητσοτάκης: Ο πρώτος ηγέτης που επισκέπτεται τη νέα Καγκελαρία

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως του πρώτου ξένου ηγέτη που υποδέχεται ο νέος Καγκελάριος στο Βερολίνο αποδίδεται όχι μόνο στην προσωπική τους σχέση, αλλά και στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας εντός της ΕΕ. Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, η χώρα δεν αποτελεί πλέον το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, αλλά μια αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλαγής των ισορροπιών, όπου οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διεκδικούν πλέον κεντρικό ρόλο. Ο Πρωθυπουργός είχε ήδη επισημάνει κατά τη συνάντησή του με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ότι οι οικονομίες του Νότου καταγράφουν πλέον υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από αρκετές βόρειες χώρες, γεγονός που αντανακλά τη βούληση των κυβερνήσεων αυτών να εφαρμόσουν γενναίες μεταρρυθμίσεις. Αυτή η νέα ισορροπία ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη φέρνει πιο κοντά σε στρατηγικές συνεργασίες.

Μεταναστευτικό: Κοινές ανησυχίες, διαφορετικές αφετηρίες

Ένα από τα πλέον σύνθετα θέματα της συνάντησης αποτελεί το μεταναστευτικό, το οποίο απασχολεί και τις δύο χώρες υπό διαφορετικές συνθήκες αλλά με κοινή ανησυχία. Στη Γερμανία, η ενίσχυση της ακροδεξιάς έχει δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή, εντείνοντας τη συζήτηση για επιστροφές μεταναστών και αυστηρότερη φύλαξη συνόρων. Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, υποστηρίζει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την επιτάχυνση των επιστροφών και την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τις χώρες διέλευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας δήλωσε ότι η μεταναστευτική πολιτική της νέας κυβέρνησης θα αναπτυχθεί «σε αρμονία με τους Ευρωπαίους εταίρους», αφήνοντας θετικά μηνύματα ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού.

Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και το ζήτημα των Eurofighter

Σημαντικό ζήτημα στη συνάντηση θα αποτελέσει και η αμυντική συνεργασία, με έμφαση στην ανάγκη για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Η Αθήνα θεωρεί ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας με το Βερολίνο στον τομέα της Άμυνας, με κοινές θέσεις και ως προς τη σχέση με τις ΗΠΑ και τη διασφάλιση των διατλαντικών δεσμών.

Ειδικό βάρος αποκτά το ζήτημα της ενδεχόμενης πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία. Η Ελλάδα διατυπώνει ενστάσεις, επισημαίνοντας ότι τέτοιες συμφωνίες δεν πρέπει να υπονομεύουν την ασφάλεια άλλων κρατών-μελών ή να παραβιάζουν θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως υπογράμμισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να απειλούν συμμαχικά κράτη». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία επιλογής στρατηγικών εταίρων με κριτήριο την ευθυγράμμισή τους με τα συμφέροντα και τις αξίες της ΕΕ.

Exit mobile version