Το κλάμα της Τζάκρη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κλάμα της Τζάκρη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η κ. Τζάκρη επιτέθηκε με σφοδρότητα στο πολιτικό σύστημα, κάνοντας λόγο για μία "Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της" και "ένα σύστημα ανθρώπων που δεν αγαπούν καμία πατρίδα".

12.05.2025 | 20:27

Με έντονα φορτισμένο συναισθηματικά λόγο εμφανίστηκε η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη κατά την ομιλία της στο 1ο συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Η κ. Τζάκρη, απευθυνόμενη στους συνέδρους και το ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο, επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά για την προσωπική της απογοήτευση από την κατάσταση της χώρας και τη διαχρονική, όπως την περιέγραψε, φθορά του πολιτικού συστήματος.

Στο επίκεντρο της τοποθέτησής της βρέθηκε η σκληρή της κριτική απέναντι σε ό,τι χαρακτήρισε ως ένα «σύστημα ανθρώπων που δεν αγαπούν καμία πατρίδα» και «στρατιές ανίκανων που μισούν το ταλέντο». Χρησιμοποιώντας τη φράση «Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της», καταλόγισε στο πολιτικό κατεστημένο διαχρονική ευθύνη για την απαξίωση της αξιοκρατίας και την περιθωριοποίηση ικανών πολιτών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της σε κυκλώματα και συμφέροντα που, όπως είπε, “λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο” και “προχωρούν σε δολοφονία χαρακτήρα εκείνων που αρνούνται να υποταχθούν”. Σε μια αποστροφή της ομιλίας της, συγκινημένη, υποστήριξε ότι «έχουν φαγωθεί τόσα χρήματα από το 1821» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “νιώθουν άτρωτοι”, ενώ επιχειρούν να εξαντλήσουν την αντοχή κάθε πολίτη που αντιστέκεται.

Αναφερόμενη προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη, τον ευχαρίστησε δημοσίως, λέγοντας πως αν δεν τον είχε γνωρίσει, ίσως και η ίδια να είχε εγκαταλείψει την πολιτική, λόγω της αίσθησης αδιεξόδου απέναντι σε ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από ισχύ, αδιαφάνεια και παλαιό κατεστημένο. «Αναρωτιόμουν πόσος χρόνος μου μένει μέχρι να ηττηθώ από αυτό το πανίσχυρο σύστημα», είπε, τονίζοντας ότι η πολιτική της παρουσία δεν είναι πλέον αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά πίστης σε μια νέα προοπτική.

Πολιτική έκπληξη στο 1ο Συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας

Με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση, που συζητήθηκε έντονα στους διαδρόμους του συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε τη σύμπραξη του Κινήματος Δημοκρατίας με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αιχμή του δόρατος την υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Κατά την κεντρική του ομιλία στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου, ο επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα δήλωσε πως οι δύο πλευρές ενώνουν δυνάμεις προκειμένου να προωθήσουν κοινό κατηγορητήριο για την αναζήτηση ευθυνών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η δημοκράτισσα Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Πλεύση Ελευθερίας υιοθετούν τα κατηγορητήρια που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Θα δουλέψουμε μαζί τις επόμενες ημέρες για να τα εμπλουτίσουμε και να θέσουμε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους».

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για ένα «μέτωπο δικαιοσύνης εντός και εκτός Βουλής», τονίζοντας ότι «το μαζί θα τους κερδίσει» και πως «ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο». Χαρακτήρισε μάλιστα τη νέα αυτή συμμαχία ως «τον δημοκρατικό εφιάλτη του πολιτικού συστήματος». Πηγές από το περιβάλλον του ανέφεραν πως η συνεργασία με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό, μέσα από επαναλαμβανόμενες επαφές σε θετικό κλίμα. Το κατηγορητήριο που ετοιμάζεται αριθμεί 350 σελίδες και φέρεται να καταλογίζει ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα σε τέσσερις πρώην και νυν πολιτικούς: Χρήστο Σπίρτζη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Γεραπετρίτη και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ήταν φορτισμένη και προσωπική. Επιτέθηκε με έντονο ύφος στη Νέα Δημοκρατία, τις τράπεζες και το δικαστικό σύστημα, κάνοντας αναφορά στον Δον Κιχώτη ως συμβολική φιγούρα που τον εκφράζει στον πολιτικό του αγώνα. Θύμισε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «πολέμησε σκιές» και πως «λύγισε αλλά δεν έσπασε». Η αίθουσα, γεμάτη ελληνικές και παλαιστινιακές σημαίες, τον διέκοπτε συχνά με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Τόνισε ότι η απόφασή του να δημιουργήσει το Κίνημα Δημοκρατίας βασίστηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα πολιτική πρόταση, με κινητήρια δύναμη την κοινωνική βάση και όχι τον κομματικό μηχανισμό: «Η δύναμή μας είναι ο κόσμος μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο συνέδριο, που είχε έντονο διεθνή και θεσμικό χαρακτήρα, έδωσαν το παρών ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι κεντρώων πολιτικών σχηματισμών από την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Renew Europe, Valérie Hayer, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Sandro Gozi, ο ευρωβουλευτής Petit Frédéric και ο Ιταλός κεντρώος πολιτικός Enrico Borghi, όλοι με λόγο υπέρ της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Η παρουσία τους έδωσε ευρωπαϊκή διάσταση στις εργασίες του συνεδρίου.

Στην αίθουσα βρέθηκαν επίσης συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, πρώην γενικός γραμματέας επί κυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε πως βρέθηκε εκεί για κοινωνικούς λόγους, και ο Γιάννης Πανούσης, εγκληματολόγος και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά δεν προσκλήθηκαν στο συνέδριο, υπογραμμίζοντας ίσως τις βαθύτερες πολιτικές αποστάσεις που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ του νέου φορέα και του παλιού κομματικού του περιβάλλοντος. Ο Στέφανος Κασσελάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθύνοντας μήνυμα ενότητας και αγώνα: «Δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα επιτρέψουμε άλλη ατιμωρησία. Μαζί, θα τους λογοδοτήσουμε».

Exit mobile version