Σοβαρές εξελίξεις πυροδοτεί η τραγική υπόθεση των 40 θανάτων ασθενών με Covid-19 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγρινίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Εισαγγελέας Αγρινίου άσκησε ποινική δίωξη για έκθεση σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος μελών της τότε διοίκησης του νοσοκομείου, νοσηλευτικών στελεχών, αλλά και όποιων ακόμη προσώπων ανακύψουν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Η υπόθεση διαβιβάστηκε ήδη σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει για απολογία τους εμπλεκομένους, καθώς και συγγενείς θυμάτων και εμπειρογνώμονες ιατρούς. Η θνητότητα στη συγκεκριμένη ΜΕΘ υπήρξε απόλυτη: 40 στους 41 νοσηλευθέντες δεν επέζησαν. Οι οικογένειες των θυμάτων κάνουν λόγο για εγκληματικές παραλείψεις και ζητούν δικαίωση.
Η ποινική δίωξη ασκήθηκε έπειτα από τετραετή νομική μάχη 17 οικογενειών που υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά το 2021, με τον δικηγόρο Θανάση Διαμαντόπουλο να καταγγέλλει ευθέως ότι η ΜΕΘ του Αγρινίου λειτούργησε χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με επικουρικούς και ανειδίκευτους γιατρούς, ενώ η διοίκηση – παρά τα αυξημένα περιστατικά – δεν αιτήθηκε ποτέ την ενίσχυση του τμήματος. Η μηνυτήρια αναφορά κάνει λόγο για σοβαρές διοικητικές και ποινικές ευθύνες, ενώ τονίζει ότι η νοσηλευτική υπηρεσία φέρεται να έκανε κατανομές προσωπικού με γνώμονα προσωπικές σκοπιμότητες. Περιλαμβάνει επίσης δημοσιεύματα για την τραγική κατάσταση της μονάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τίθεται εν αμφιβόλω η υλικοτεχνική επάρκεια και η επιστημονική ικανότητα του προσωπικού».
Αν και η υπόθεση κινδύνευε να τεθεί στο αρχείο, καθοριστικό ρόλο στην άσκηση ποινικής δίωξης έπαιξαν δύο εκθέσεις ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, οι οποίες συντάχθηκαν από γιατρούς μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας. Οι πραγματογνώμονες ανέλυσαν τους φακέλους των 40 ασθενών και φέρεται να κατέληξαν σε κρίσιμα συμπεράσματα που στοιχειοθετούν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για το αδίκημα της κακουργηματικής έκθεσης. Η έρευνα είχε «παγώσει» για δύο χρόνια, αφού εννέα γιατροί σε Πάτρα και Αθήνα είχαν αρνηθεί να αναλάβουν την πραγματογνωμοσύνη επικαλούμενοι φόρτο εργασίας. Χρειάστηκε εισαγγελική παρέμβαση για να προχωρήσει η διαδικασία. Στο μεταξύ, μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, ο διοικητής του νοσοκομείου είχε αναγκαστεί σε παραίτηση, έπειτα από αίτημα του τότε αν. Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
«Ένα πρωινό και μια διασωλήνωση τον σκότωσαν»
Η σύζυγος του 58χρονου Γιώργου Τσούνη, που κατέληξε στη ΜΕΘ του Αγρινίου στις 11 Μαΐου 2021, αναρωτιέται συγκλονισμένη:
«Μπορεί ένας άνθρωπος που το πρωί έτρωγε φρυγανιές και έλεγε ότι είναι καλά, σε δύο ώρες να είναι διασωληνωμένος και λίγες ώρες μετά να πεθαίνει; Ποιος ετοιμοθάνατος τρώει πρωινό; Το οξυγόνο του ήταν στο 97%. Μου είπαν ξαφνικά ότι διασωληνώνεται και μετά τον έχασα…», δηλώνει η Έφη Τσούνη.
Ανάλογο δράμα και για τη Βίκυ Γιαννοπούλου, σύζυγο του 51χρονου Γιώργου Καραγιάννη από το Καρπενήσι. «Ήταν υγιέστατος, δεν κάπνιζε, δεν έπινε, ένα θηρίο. Ο θάνατός του δεν αποδόθηκε σε Covid, αλλά σε ενδονοσοκομειακό μικρόβιο. 40 στους 40 πέθαναν. Πώς δεν διερωτήθηκε κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά; Δεν υπήρχε κανένας που να αντιδράσει; Είναι δυνατόν να αδειάζουν κάθε μέρα κρεβάτια από θανάτους και κανείς να μην αναρωτιέται;», αναρωτιέται με δάκρυα.
Η υπόθεση της ΜΕΘ Αγρινίου αποτελεί πλέον μία από τις σοβαρότερες ποινικές έρευνες για διαχείριση ασθενών με Covid-19 στην Ελλάδα. Το πόρισμα των ανακριτικών αρχών και οι απολογίες των εμπλεκομένων θα κρίνουν αν και ποιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για την τραγωδία με την αδιανόητη θνητότητα του 100%. Οι οικογένειες δεν ζητούν απλώς ευθύνες, αλλά αποκατάσταση της μνήμης των ανθρώπων τους, που – όπως λένε – «δεν πέθαναν από Covid, αλλά από αμέλεια, αδιαφορία και διοικητική κατάρρευση».