Ζαχάροβα για Ζελένσκι: «Τρομοκράτης διεθνούς εμβέλειας – Δεν σέβεται ούτε τον παππού του»

ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα για Ζελένσκι: «Τρομοκράτης διεθνούς εμβέλειας – Δεν σέβεται ούτε τον παππού του»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ζαχάροβα για Ζελένσκι: Σφοδρή επίθεση

03.05.2025 | 16:54

Με σφοδρές κατηγορίες εναντίον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανήλθε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους της αντιπαράθεσης ενόψει των εορτασμών της 9ης Μαΐου στη Μόσχα. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου περί αδυναμίας διασφάλισης της ασφάλειας ξένων ηγετών που ενδέχεται να βρεθούν στη ρωσική πρωτεύουσα. Μιλώντας στο πρακτορείο RIA Novosti, η Ζαχάροβα χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ζελένσκι «ρητορική τρόμου» και τον ίδιο «διεθνή τρομοκράτη που απειλεί ανοιχτά ηγέτες κρατών». Συνέδεσε μάλιστα τις τοποθετήσεις του με την απόρριψη εκ μέρους του της πρότασης Πούτιν για προσωρινή εκεχειρία τις ημέρες των εορτασμών για τη νίκη κατά του ναζισμού, καταγγέλλοντας ότι «ουσιαστικά έστειλε μήνυμα στους προσκεκλημένους της Μόσχας πως κινδυνεύουν».

Σε οξύτατο ύφος, η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι ο Ζελένσκι «δεν σέβεται τίποτα», φτάνοντας στο σημείο να τον κατηγορήσει πως «πρόδωσε ακόμη και τον παππού του, ήρωα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» και πως εξαπάτησε τον ίδιο τον λαό του, τον οποίο σήμερα «καταστρέφει». Χαρακτηρίζοντάς τον «εθισμένο στα ναρκωτικά κακόβουλο τζίνι που βγήκε από το μπουκάλι», η Ρωσίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει μετατραπεί σε παγκόσμια απειλή, εξάγοντας τρομοκρατική δραστηριότητα ακόμη και σε άλλες ηπείρους. Έφερε ως παράδειγμα –χωρίς στοιχεία– την υποτιθέμενη εμπλοκή ουκρανικών δυνάμεων σε εξτρεμιστικές ενέργειες στο Μάλι.

«Η απειλή που εκτόξευσε δεν περιορίζεται σε λόγια. Φτάνει στο σημείο να θέτει σε κίνδυνο ακόμη και βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που θα παραστούν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης», σημείωσε, καταγγέλλοντας ότι «μετά από κάθε τρομοκρατική επίθεση σε ρωσικό έδαφος, το καθεστώς του Κιέβου, με επικεφαλής τον Ζελένσκι, υπερηφανεύεται για την εμπλοκή του». Κατά τη ρωσική πλευρά, η φράση του Ζελένσκι πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια διεθνών ηγετών στη Μόσχα αποτελεί ξεκάθαρη απειλή και προστίθεται στον κατάλογο ενεργειών που, σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, αναδεικνύουν τον «νεοναζιστικό χαρακτήρα του καθεστώτος στο Κίεβο». Σε αυτό το πλαίσιο, παρέπεμψε σε ενέργειες όπως η κατεδάφιση σοβιετικών μνημείων, η μετακίνηση οστών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, αλλά και η απαγόρευση ρωσικών τραγουδιών. «Αντί να τιμήσει τη μνήμη του παππού του στις 9 Μαΐου, ο Ζελένσκι θα χαιρετίσει τους νεοναζί», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, με δηκτικό τόνο.

Ζελένσκι: Θεατρική η πρόταση Πούτιν για κατάπαυση πυρός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Ρώσου προέδρου για τριήμερη εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την προσχηματική και άνευ ουσίας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «επικοινωνιακό ελιγμό» ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων της 9ης Μαΐου, και όχι για ειλικρινή πρωτοβουλία ειρήνης. «Η λεγόμενη κατάπαυση πυρός από τις 8 έως τις 10 Μαΐου είναι ένα επικοινωνιακό θέατρο για να φτιασιδώσει η Ρωσία την εικόνα της και να υποδεχθεί τους καλεσμένους της με ένα κλίμα “ειρήνης” στην Κόκκινη Πλατεία», ανέφερε ο Ζελένσκι, τονίζοντας πως δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση μέσα σε τρεις ημέρες.

Σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων ηγετών που πρόκειται να παρευρεθούν στις ρωσικές εκδηλώσεις, καθώς –όπως είπε– «δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να οργανώσει η Ρωσία, ούτε ποιες προκλήσεις θα στήσει για να ρίξει την ευθύνη στην Ουκρανία». Μεταξύ των ηγετών που αναμένεται να βρεθούν στη Μόσχα είναι οι πρόεδροι της Κίνας και της Βραζιλίας, καθώς και αξιωματούχοι από χώρες παραδοσιακούς συμμάχους της Ρωσίας, όπως η Λευκορωσία, η Κούβα και το Καζακστάν.

Ο Ζελένσκι τόνισε πως μια πραγματική εκεχειρία απαιτεί διάρκεια τουλάχιστον ενός μηνός, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για προετοιμασία διαπραγματεύσεων και αξιόπιστη παρακολούθηση στο μέτωπο. «Αν θέλει να δείξει ειλικρινή πρόθεση για ειρήνη, ας το ξεκινήσει από τις 8 Μαΐου – αλλά για 30 ημέρες, όχι για τρεις», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι παλαιότερες συμφωνίες κατάπαυσης πυρός –όπως το 2014– κατέληγαν σε παραβιάσεις, με συνεχή πυρά παρά τις επίσημες δεσμεύσεις. «Χωρίς σοβαρή επιτήρηση στο μέτωπο, δεν υπάρχει σιγή όπλων. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει πραγματική παύση πυρών, αλλά αυτή δεν υφίσταται χωρίς διεθνή παρουσία και έλεγχο», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Exit mobile version