Ένα προσχέδιο ειρηνευτικής πρωτοβουλίας, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία, παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Ευρωπαίους συμμάχους τους, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg. Το σχέδιο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων στο Παρίσι, προβλέπει κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την προοδευτική χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπό την προϋπόθεση διαρκούς παύσης των εχθροπραξιών. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, το σχέδιο περιλαμβάνει ουσιαστικό πάγωμα της σύρραξης, χωρίς άμεση ανατροπή της εδαφικής κατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διατηρούσαν τον έλεγχο των περιοχών που ήδη κατέχουν στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα η προοπτική ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ θα εξαιρούνταν από την παρούσα φάση διαπραγματεύσεων. Οι πηγές διευκρίνισαν ότι το σχέδιο δεν αποτελεί τελική συμφωνία, αλλά σημείο εκκίνησης περαιτέρω διαβουλεύσεων με το Κίεβο.
Το προσχέδιο παρουσιάστηκε σε συναντήσεις στο Παρίσι, στις οποίες συμμετείχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και εκπρόσωποι από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αποσυρθεί από τη διαδικασία ειρήνευσης, αν δεν σημειωθεί άμεσα πρόοδος. Ωστόσο, σε δηλώσεις του από τη Ρώμη, ο αντιπρόεδρος Τζέιντ Βανς εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των προσπαθειών.
Ο Ρούμπιο υπογράμμισε: «Κάθε κυρίαρχο έθνος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να επιλέξει τους συμμάχους και τις συμφωνίες του. Η Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους δήλωσε πως οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν πλέον καταθέσει σε όλες τις πλευρές τις βασικές γραμμές μιας «διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης».
Η θέση του Κιέβου: Πρώτα η κατάπαυση, μετά όλα τα υπόλοιπα
Αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών τόνισε πως το Κίεβο έχει συμφωνήσει επί της αρχής σε κατάπαυση του πυρός, αλλά απαιτεί να υπάρξει ανάλογη δέσμευση και από τη Μόσχα προτού προχωρήσει οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση. Στο Παρίσι, η ουκρανική αποστολή επικεντρώθηκε σε ζητήματα επιτήρησης της εκεχειρίας και στις προϋποθέσεις ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιτέθηκε στον Αμερικανό απεσταλμένο Γουίτκοφ, κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί ρητορική της Μόσχας: «Ο κ. Γουίτκοφ δεν έχει καμία εντολή να διαπραγματεύεται για τα ουκρανικά εδάφη. Αυτά ανήκουν στον λαό μας. Δεν συζητάμε εδάφη μέχρι να σταματήσουν οι μάχες – και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά».
Από την πλευρά της, η Ρωσία συνδέει την αποδοχή κατάπαυσης του πυρός με την άρση των οικονομικών κυρώσεων και την παύση της στρατιωτικής υποστήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία. Η Μόσχα επιμένει πως η συνέχιση των παραδόσεων οπλισμού υπονομεύει κάθε προσπάθεια για ειρήνη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τις συζητήσεις στο Παρίσι «εποικοδομητικές και θετικές», ενώ υπογραμμίζουν ότι η πίεση πλέον ασκείται στη Ρωσία για να αποδείξει την ειλικρίνειά της ως προς την πρόθεση για ουσιαστική εκεχειρία.