Πού να κρύψω πράγματα αξίας: Τα πιο ασφαλή σημεία στο σπίτι

PLUS

Πού να κρύψω πράγματα αξίας: Τα πιο ασφαλή σημεία στο σπίτι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τα πιο ασφαλή σημεία στο σπίτι για να φυλάξετε πολύτιμα αντικείμενα και να αποφύγετε την κλοπή, σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη

17.04.2025 | 09:28

Η ασφάλεια μέσα στο ίδιο μας το σπίτι αποτελεί βασική προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου οι διαρρήξεις δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Και ενώ οι περισσότεροι εστιάζουν στην τοποθέτηση συναγερμών, καμερών και ενισχυμένων πορτών, υπάρχει ένα ζήτημα εξίσου κρίσιμο: πού φυλάμε τα πολύτιμα αντικείμενα, μετρητά ή οικογενειακά κειμήλια μέσα στο σπίτι; Στο ερώτημα αυτό, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις μια μελέτη που αξιοποίησε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζοντας τα λιγότερο προβλέψιμα – άρα και πιο ασφαλή – σημεία ενός σπιτιού. Όπως αναφέρουν ειδικοί και επιβεβαιώνει και η ανάλυση με τη χρήση AI, οι διαρρήκτες συνηθίζουν να ερευνούν πρώτα τα προφανή σημεία: ντουλάπια, συρτάρια, κομοδίνα, κουτιά παπουτσιών, ακόμα και τα μαξιλάρια ή τα στρώματα. Οποιαδήποτε πολύτιμα αντικείμενα βρίσκονται σε αυτά τα σημεία, είναι πρακτικά εκτεθειμένα. Η ασφάλειά τους είναι περισσότερο θέμα τύχης, παρά στρατηγικής.

Ένα από τα πιο έξυπνα «κόλπα» που υποδεικνύει η έρευνα είναι η εξής απλή αλλά κρίσιμη στρατηγική: Μην τοποθετείτε όλα τα πολύτιμα αντικείμενα σε ένα σημείο. Διασκορπίστε τα. Η τακτική αυτή δεν αποτρέπει απαραίτητα την κλοπή, αλλά μειώνει το ρίσκο απώλειας όλων των αντικειμένων, ιδιαίτερα αν οι κρυψώνες είναι καλοσχεδιασμένες και δημιουργικά απρόβλεπτες.

Οι «έξυπνες» κρυψώνες που προτείνει η τεχνητή νοημοσύνη

Μυστικοί χώροι μέσα στα έπιπλα

Ορισμένες ντουλάπες ή τραπέζια μπορούν να διαμορφωθούν έτσι ώστε να περιλαμβάνουν κρυφούς διπλούς πάτους ή «ψευδο-ράφια», που δεν προδίδουν την ύπαρξή τους. Αυτοί οι χώροι είναι συνήθως εκτός του «ραντάρ» των διαρρηκτών, που δρουν υπό πίεση χρόνου.

Ανενεργές ηλεκτρικές συσκευές

Μια παλιά ηλεκτρική σκούπα, τηλεόραση, DVD player ή tower υπολογιστή μπορεί να μετατραπεί σε ασφαλή «κρύπτη», καθώς δεν προκαλεί καμία υποψία και δύσκολα θα ανοιχτεί από ληστή, ειδικά αν φαίνεται αχρησιμοποίητη.

Σημεία ενσωματωμένα στη διακόσμηση

Αντικείμενα όπως κάδρα, βιβλία με κρυφές θήκες, ή ακόμα και κουτιά απορρυπαντικών, δοχεία κουζίνας ή γλάστρες μπορούν να τροποποιηθούν εσωτερικά ώστε να φιλοξενούν τιμαλφή. Η λογική είναι να «κρύβονται σε κοινή θέα».

Μερικά ακόμα έξυπνα παραδείγματα

  • Μέσα σε παλιά κουτιά εργαλείων

  • Σε πλαστικό δοχείο μέσα στην κατάψυξη, μεταμφιεσμένο σε τρόφιμο

  • Πίσω από ψευδοπρίζες ή παλιά ηχεία

  • Μέσα σε κουτιά παντελονιών ή υποδημάτων με αληθοφανές βάρος, αλλά διπλό πάτο

Φυσικά, καμία κρυψώνα δεν είναι απολύτως ασφαλής χωρίς τα βασικά μέτρα: συναγερμό, κάμερες παρακολούθησης, καλό φωτισμό και ενισχυμένες πόρτες/παράθυρα. Ωστόσο, με τη σωστή διασπορά και επιλογή σημείων, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες να μην χαθούν τα πιο πολύτιμα για εσάς. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει νέες ιδέες, αλλά η ευρηματικότητα και η πρόληψη παραμένουν τα πιο δυνατά μας όπλα.

Τελικό tip: Αποφύγετε να λέτε ή να δείχνετε σε πολλούς πού έχετε τα τιμαλφή σας. Η εχεμύθεια είναι μέρος της ασφάλειας.

Exit mobile version