Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ζώα δεν καταγράφονται από τους επιστήμονες
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ζώα δεν καταγράφονται από τους επιστήμονες

Έρευνα

Οι σεξουαλικές συμπεριφορές ανάμεσα σε ζώα του ίδιου φύλου μπορεί να ακούγονται συχνότερα πλέον από ό,τι στο παρελθόν, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι παραμένει μεγάλο το χάσμα μεταξύ του πόσο συχνά συμβαίνει και του πόσο συχνά ακούμε γι’ αυτό.   Η έρευνα διαπίστωσε ότι σεξουαλική έλξη ανάμεσα σε πρωτεύοντα και άλλα θηλαστικά του ίδιου φύλου, παρατηρείται ευρέως από τους επιστήμονες αλλά σπάνια δημοσιεύεται.  Η Κάριν Άντερσον βασική συγγραφέας της έρευνας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δήλωσε: «Αυτό φαίνεται να οφείλεται στην αντίληψη των ερευνητών ότι η σεξουαλική συμπεριφορά με ζώα του ίδιου φύλου είναι πολύ σπάνια. Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι είναι κάτι που παρατηρείται συχνά».

brown monkey on brown tree

Από 65 ερευνητές που μελετούσαν 52 διαφορετικά είδη, το 77% των επιστημόνων είχε παρατηρήσει σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα σε ζώα του ίδιου φύλου,  αλλά μόνο το 48% από αυτούς, είχε συλλέξει δεδομένα και μόλις το 19% είχε δημοσιεύσει τα ευρήματά του, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Ορισμένα είδη, όπως οι πιγκουίνοι και οι πίθηκοι μακάκοι της Ιαπωνίας, είναι διάσημοι για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις τους, αλλά τείνουν να παρουσιάζονται ως ακραίες περιπτώσεις. Τα νέα δεδομένα ωστόσο καταδεικνύουν ότι έχουν παρατηρηθεί ζευγαρώματα ανάμεσα σε ομόφυλα ζώα σε πολλά είδη χωρίς αυτό να έχει αναφερθεί προηγουμένως. Τέτοια ζώα είναι οι τυφλοπόντικες, οι σκίουροι, τα κοάτι και διάφορα είδη πιθήκων.

Η Κάριν Άντερσον δήλωσε ότι η αντίληψη ότι η σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου είναι σπάνια στα ζώα έχει τροφοδοτήσει την αφήγηση ότι είναι «αφύσικη» στους ανθρώπους. «Νομίζω ότι αυτή η αφήγηση πρέπει να διορθωθεί», είπε. «Ένα πράγμα που νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου είναι ευρέως διαδεδομένη και φυσική στο ζωικό βασίλειο».

brown monkey

Η σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά ζώα του ίδιου φύλου

Ο Τζος Ντέιβις, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο και συγγραφέας του βιβλίου «A Little Gay Natural History», δήλωσε: «Σε περίπου 1.500 είδη έχουν παρατηρηθεί ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, αλλά αυτό είναι σίγουρα μια υποεκτίμηση, καθώς τέτοιες συμπεριφορές έχουν καταγραφεί σχεδόν σε κάθε κατηγορία ζώων όπως είναι οι αράχνες, τα καλαμάρια ή οι πίθηκοι».  «Είναι φυσικό για σχεδόν όλα τα είδη», πρόσθεσε. «Είναι μάλλον πιο σπάνιο να είναι ένα αμιγώς ετεροφυλόφιλο είδος».  Ο καθηγητής Πολ Βάσεϊ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Lethbridge στην Αλμπέρτα, μελετά τη θηλυκή ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στους ιαπωνικούς μακάκους για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σε ορισμένους πληθυσμούς, όπως αυτός που μελετώ, η θηλυκή ομοφυλοφιλική συμπεριφορά εμφανίζεται σχετικά συχνά», είπε, προσθέτοντας ότι σε πολλά είδη είναι μάλλον λιγότερο συχνή και δύσκολα μελετάται ποσοτικά.

photo of tow gray monkeys

Το «δαρβινικό παράδοξο» και η εξέλιξη των ειδών

Στο παρελθόν, οι σεξουαλικές συμπεριφορές του ίδιου φύλου συχνά πλαισιώνονταν ως «δαρβινικό παράδοξο» – προφανώς σε αντίθεση με την εξελικτική πίεση για επιβίωση και αναπαραγωγή. Ωστόσο, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ορισμένες σεξουαλικές συμπεριφορές του ίδιου φύλου μπορεί να έχουν εξελικτικά πλεονεκτήματα. Στους μαύρους κύκνους, τα αρσενικά ζευγάρια συχνά φλερτάρουν το ένα το άλλο, κλέβουν αυγά, μεγαλώνουν μαζί τους νεοσσούς και είναι πιο επιτυχημένα στην εξασφάλιση της επιβίωσης αυτών των νεοσσών από ό,τι τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κύκνων.

two monkeys
Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις