Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

12

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αργία Αγίου Πνεύματος 2024: Ποιους αφορά και πώς αμείβεται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργία Αγίου Πνεύματος 2024: Ποιους αφορά και πώς αμείβεται

Αργία Αγίου Πνεύματος 2024: Με αφορμή την ημέρα μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής

Ένα ακόμη τριήμερο ξεκούρασης θα έχουν εργαζόμενοι σε λίγες μέρες καθώς φέτος η εορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024. Στη μεγάλη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και εορτάζεται πάντα ημέρα Δευτέρα και επτά εβδομάδες μετά το Πάσχα και είναι η επόμενη ημέρα από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Τι ισχύει για τις αμοιβές – Για ποιους είναι αργία

Με αφορμή την αργία μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αν αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό). Η εορτή του Αγίου Πνεύματος έχει αναγνωρισθεί ως αργία σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Είναι επίσης εθνική τραπεζική αργία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις