Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

21

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ωράριο εξαήμερης εργασίας 2024: Όλα όσα αλλάζουν από 1η Ιουλίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωράριο εξαήμερης εργασίας 2024: Όλα όσα αλλάζουν από 1η Ιουλίου

Ωράριο εξαήμερης εργασίας 2024: Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους σε σχέση με το σημερινό καθεστώς

Στο καθεστώς της εξαήμερης εργασίας εισέρχονται χιλιάδες εργαζόμενοι από την 1η Ιουλίου 2024. Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα ορίζει την εφαρμογή για την εξαήμερη εργασία για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα, την εξαήμερη εργασία για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη ημέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία. Η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας από την 1η Ιουλίου θα συνδυαστεί με την ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο. Ήδη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ γίνονται δοκιμές.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Το άρθρο 25 του 5053/2023 ορίζει την έναρξη της εξαήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο. Έτσι, πλέον καθίσταται επιτρεπτή η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας υπό τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, ορίζεται υποχρεωτική προδήλωσή της στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε κάθε περίπτωση. Δηλαδή, δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας.
  • Δεύτερον, δεν υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, με απαγόρευση υπερεργασίας και υπερωρίας.
  • Τρίτον, το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.

Διαφορά

Η κύρια διαφορά με το σημερινό καθεστώς είναι πως πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης εξαήμερης απασχόλησης και όχι «σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της έκτης ημέρας». Μέχρι σήμερα η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού.

Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ότι εάν οι μισθωτοί στον επισιτισμό εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, η οποία θα καταβάλλεται προσαυξημένη κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

Σύμφωνα με τη 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας είναι 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο), ενώ παράλληλα με την ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της έκτης ημέρας κατανέμεται σε πέντε ημέρες (5 x 8 = 40 ώρες ανά εβδομάδα), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας. Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκαν και επιβεβαιώθηκαν και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις