Ψηφιακή κάρτα εργασίας πότε ξεκινάει – εφαρμογή: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τις επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή κάρτα εργασίας πότε ξεκινάει – εφαρμογή: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τις επιχειρήσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Aντίστροφη μέτρηση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε λιανεμπόριο και βιομηχανία -«Τσουχτερά» πρόστιμα

16.06.2024 | 08:26

Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας, καθώς απέμειναν λίγες ημέρες για την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι λαϊκές αγορές, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2024. Σε περίπτωση που βεβαιωθεί παράβαση από επιχείρηση για μη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, θα υποβάλλεται πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 10.500 ευρώ. Με την καταγραφή του ωραρίου εργασίας με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια, ενώ περιορίζονται τα φαινόμενα για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία και εισφοροδιαφυγή.

Στους κλάδους όπου εφαρμόζεται ήδη, δηλαδή σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ, περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι από 250 επιχειρήσεις έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Ποιοι εξαιρούνται

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας, ή διεύθυνσης θα εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας, εφόσον αυτό προβλέπεται στην ατομική σύμβαση εργασίας τους και στον τρόπο που είναι δηλωμένοι στο Π.Σ. Εργάνη.

Εφαρμογή και στον τουριστικό κλάδο

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και από τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει η ψηφιακή κάρτα υποχρεωτικά στις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του τουρισμού.

 

Exit mobile version