Ανδρουλάκης – Παπανδρέου: Έντονο φραστικό επεισόδιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης – Παπανδρέου: Έντονο φραστικό επεισόδιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Επεισόδιο Ν. Παπανδρέου με Ανδρουλάκη επειδή έβαλε επικεφαλής της ευρωομάδας τον Μανιάτη -«Ήταν προαποφασισμένο»

12.06.2024 | 20:30

Έντονο φραστικό επεισόδιο είχαν ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Νίκο Παπανδρέου σε κλειστή σύσκεψη της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος συγκάλεσε σύσκεψη με τους τρεις εκλεγμένους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Παπανδρέου, Γιάννη Μανιάτη, Σάκη Αρναούτογλου (με σειρά των ψήφων που έλαβαν). Σε αυτή, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ορίσει ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ τον πρώην υπουργό, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος εξελέγη πρώτη φορά ευρωβουλευτής, αλλά έχει διατελέσει πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας και υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την εξής πρόταση: Να αναλάβει ο κ. Μανιάτης επικεφαλής της ευρωομάδας (head of delegation) καθώς, ως πρώην υπουργός, θα έπαιρνε πόντους και θα μπορούσε να αναλάβει την θέση του αντιπροέδρου του S&D, του ευρωσοσιαλιστικού κόμματος. Εφόσον ο στόχος αυτός γίνονταν πράξη, θα μπορούσε να αναλάβει την θέση του επικεφαλής της ευρωοομάδας ο Ν. Παπανδρέου. Εάν ο κ. Μανιάτης δεν επιλεγεί για το S&D, τότε ο κ. Ανδρουλάκης είπε στον κ. Παπανδρέου ότι θα μπορούσε να πάει αντιπρόεδρος σε κάποια επιτροπή.

Ο Νίκος Παπανδρέου εξεπλάγη και αντέδρασε. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου είχε αναλάβει τη θέση του ευρωβουλευτή από τον Μάιο του 2023, μετά την παραίτηση του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για το εθνικό κοινοβούλιο και κατείχε επί ενάμιση χρόνο τη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Παπανδρέου, έχοντας χτίσει επαφές όλο αυτό το διάστημα, με άριστη γνώση της αγγλικής, αλλά και με τον «αέρα» του πρώτου σε ψήφους ευρωβουλευτή, ανέμενε να διατηρήσει τη θέση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έντονο ύφος, ο Νίκος Παπανδρέου ζήτησε τον λόγο από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το αντεπιχείρημα που ακούστηκε ήταν ότι και στα άλλα κόμματα, τον επικεφαλής της εκάστοτε ευρωομάδας τον ορίζει ο πρόεδρος του κόμματος και δεν καθορίζεται από τον αριθμό των ψήφων που πήρε. «Και ο Κυμπουρόπουλος είχε έρθει πρώτος το 2019, αλλά επικεφαλής ανέλαβε ο Μεϊμαράκης, όπως και ο Αυτιάς τώρα και ο Παπαδημούλης παλαιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ » φέρεται να είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Αυτό είναι το επιχείρημα;» αντέδρασε ο κ. Παπανδρέου, και, απευθυνόμενος στον κ. Μανιάτη, τον κάλεσε να πάρει θέση. «Εσύ δεν έχεις φωνή;».

Ο τρίτος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, κατά πληροφορίες συμφώνησε με τον Νίκο Παπανδρέου. «Έχει δίκιο ο Νίκος. Και αν βάλουμε το θέμα σε ψηφοφορία, θα εκλεγεί». «Δεν χρειάζεται ψηφοφορία» απάντησε ο Ν. Παπανδρέου, ο οποίος παράλληλα φέρεται ενοχλημένος και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τον είχε πάρει καν τηλέφωνο για να τον συγχαρεί.

«Βλέπω ότι είναι προαποφασισμένο. Οπότε, αφού το θέλει τόσο πολύ ο πρόεδρος, ας γίνει ό,τι θέλει. Εμένα δεν με νοιάζουν οι καρέκλες, αλλά να προσφέρω στην πατρίδα μου. Η διαπραγμάτευση για τα χαρτοφυλάκια στην ΕΕ θέλει εμπειρία. Εγώ θα την κάνω και ας πάρει ο Γιάννης τη θέση μου» φέρεται να είπε ο Νίκος Παπανδρέου. Λίγο νωρίτερα, ο Ν. Παπανδρέου, με άρθρο του στο protothema, είχε τονίσει ότι την ευθύνη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», ζητώντας προσφυγή στη βάση του κόμματος.

«Το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο Νίκος Παπανδρέου, προσθέτοντας τη φωνή του σε εκείνη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που άνοιξε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

 

Exit mobile version