Τελική ευθεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελική ευθεία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

«Δεν θα κυρωθούν τα μνημόνια που συνοδεύουν την συμφωνία των Πρεσπών, γιατί έτσι η χώρα μας θα απεμπολούσε όλους τους μοχλούς πίεσης, δηλαδή τα όπλα της, έναντι των Σκοπίων»

26.05.2024 | 10:09

Βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν πάρει πάνω τους ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, αναπτύσσοντας καθημερινά την στρατηγική του κόμματός τους σε μία προσπάθεια αφενός να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, αφετέρου να κόψουν ψηφοφόρους από τα υπόλοιπα κόμματα. Άλλωστε η στρατηγική των κομμάτων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει ως αιχμή του δόρατος τον εκάστοτε πολιτικό αρχηγό, που αποτελεί και το «ισχυρό χαρτί» κάθε κόμματος.

Του Γιάννη Ντσούνου

Ο πρωθυπουργός τις τελευταίες 15 ημέρες θα οργώσει όλη την επικράτεια, θα συμμετάσχει σε συζητήσεις με τους πολίτες σε αγορές, εμπορικά καταστήματα και καφετέριες, θα παραχωρήσει αρκετές τηλεοπτικές συνεντεύξεις και θα εμφανιστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ θα υπάρξουν δηλώσεις του και στον τοπικό Τύπο.

Η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού

Η επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει τις τελευταίες 15 ημέρες και ο πρωθυπουργός θα προτάσσει συνεχώς την ανάγκη η χώρα να συνεχίσει σε περιβάλλον σταθερότητας την πορεία της τόσο στα θέματα της οικονομίας, όσο και στην εξωτερική μας πολιτική. Η στρατηγική αυτή δείχνει να αποδίδει, εάν κρίνουμε από τα δημοσκοπικά ευρήματα μέχρι στιγμής, αφού η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο και τρίτο κόμμα είναι πολύ μεγάλη, ενώ τα ίδια ευρήματα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κατορθώσει να αγγίξει τον στόχο του 33%, που ήταν και το ποσοστό που είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Με αυτόν τον αέρα των δημοσκοπήσεων, που η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να παραβλέψει, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να επιτίθεται -σε πολιτικά πλαίσια πάντα- τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που αυτά τα κόμματα τηρούν τόσο απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας -την ακρίβεια, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την περαιτέρω μείωση των φόρων- όσο και για τη στάση τους απέναντι σε εθνικά θέματα, όπως για παράδειγμα η συμφωνία των Πρεσπών και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το χριστιανόμετρο και οι πατριώτες του γλυκού νερού

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο λεγόμενο δεξιό ακροατήριο, δηλαδή στους ψηφοφόρους που ανήκουν σε χώρους δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό τον λόγο επέλεξε να μιλήσει για χριστιανόμετρο, με αφορμή βέβαια τον νόμο για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε από τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για ανιστόρητους πατριώτες του γλυκού νερού. Με τη στάση του αυτή ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης απέναντι στα Σκοπιά και μια ενδεχόμενη αναβίωση του αναθεωρητισμού.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα κυρωθούν τα μνημόνια που συνοδεύουν την συμφωνία, γιατί έτσι η χώρα μας θα απεμπολούσε όλους τους μοχλούς πίεσης, δηλαδή τα όπλα της, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο ίδιος, έναντι των Σκοπίων και θα εμφανιζόταν ως επισπεύδουσα την ίδια ώρα που η γειτονική χώρα δεν τηρεί τις βασικές αρχές αυτής της συμφωνίας.

Η καθημερινότητα των πολιτών

Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της καθημερινότητας και ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ακρίβειας, που σύμφωνα με τους πολίτες είναι το νούμερο ένα θέμα που τους απασχολεί, η πρόσφατη κίνηση του πρωθυπουργού να αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας μειώσεις τιμών και συγκεκριμένο πλαίσιο για τις πολυεθνικές εταιρίες, εκτιμάται από τη Νέα Δημοκρατία ότι μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες αφενός θα μειώσουν τις πληθωριστικές τάσεις των τιμών, αφετέρου θα δείξουν στους πολίτες την κυβερνητική βούληση να επανέλθουν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως έγινε για παράδειγμα με τις τιμές του ρεύματος την προηγούμενη χρονιά.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο

Με αυτά τα επιχειρήματα και αυτά τα όπλα ο πρωθυπουργός και τα γαλάζια στελέχη θα πορευτούν το δεκαπενθήμερο που απομένει μέχρι τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, προσδοκώντας τόσο στη διατήρηση των υψηλών ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, όσο και στη διατήρηση της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος έλεγε στην Alpha freepress πως «αν επιτευχθούν οι δυο αυτοί στόχοι, τότε οι πολίτες θα έχουν επιλέξει την σταθερότητα στην διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και μια ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε.». Ωστόσο, ό,τι και να υποστηρίζουν στην ΝΔ ,όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι την τελευταία λέξη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση την έχουν οι πολίτες.

Exit mobile version