Πράσινο τιμολόγιο τι είναι: Αλλάζουν τα δεδομένα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο τιμολόγιο τι είναι: Αλλάζουν τα δεδομένα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η «επιβεβαίωση» για το μεσημεριανό ρεύμα

26.05.2024 | 11:24

Το πορτοκαλί τιμολόγιο θα μπει στην αγορά και θα αλλάξει τα δεδομένα στο ρεύμα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές αλλά και στην πράσινη ενέργεια από τις ΑΠΕ. Σχετικά με το πορτοκαλί τιμολόγιο και το πώς αυτό θα μπει δυναμικά στην αγορά, αλλά και την αλλαγή στο νυχτερινό ρεύμα ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο λόγος που χρειάζεται να κάνουμε περικοπές είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, όχι ότι δεν σηκώνει το δίκτυο. Όταν η ζήτηση είναι 5 ή 6 Giga watt και έχουμε ήδη εγκατεστημένα 13 Giga watt από ΑΠΕ και αυτά είναι στοχαστικά και υπάρχουν περίοδοι που δεν λειτουργούν όλα, για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν το βράδυ και όταν έχει συννεφιά ή τα αιολικά όταν δεν φυσάει αλλά όταν τυχαίνει να λειτουργούν ταυτόχρονα και φωτοβολταϊκά και τα αιολικά και έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγή.

Επίσης υπάρχει μια εποχικότητα στη ζήτηση για παράδειγμα την Άνοιξη δεν έχουμε air condition, δεν έχουμε θέρμανση με αποτέλεσμα η ζήτησή μας να είναι πολύ μικρότερη και επειδή αυτό συμβαίνει και στις διπλανές χώρες αυτό που λέμε ότι θα εξάγουμε την ενέργεια σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, σημαίνει ότι θα πληρώνουμε για να τα εξάγουμε γιατί οι τιμές γίνονται αρνητικές».

Η «επιβεβαίωση» για το μεσημεριανό ρεύμα

Μάλιστα αναφέρθηκε και στα σενάρια για «μεσημεριανό» ρεύμα, τα οποία και επιβεβαίωσε καθώς είπες ότι θα δίνεται οι δυνατότητα οι μετρητές να πάνε και σε διαφορετικές ώρες με περισσότερη ζήτηση ρεύματος: «Το υπουργείο επεξεργάζεται να διευκολύνουμε αυτό που λέγεται ανταπόκριση ζήτησης που σημαίνει να επιταχύνουμε την είσοδο του δυναμικού (πορτοκαλί) τιμολογίου και να εξετάσουμε και τη δυνατότητα παλιοί μετρητές του νυχτερινού να πηγαίνουν σε διαφορετικές ώρες που να έχει πολύ περισσότερη λογική από πλευράς συστήματος δηλαδή να είναι πολύ φθηνότερες οι τιμές.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές αλλά και στην τάση των επιχειρήσεων, «Οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν.

Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται. Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο.

Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου».

Exit mobile version